Sunday, 28 February 2010

Manusia Langsi yang Ditakuti oleh Shaiton!

Salam

Perut lapar boleh makan. Hati lapar nak buat apa? Haa.. Pengisian ilmiah dan islamiah mungkin. 

Pernah dengar shaiton takut kepada manusia?

Manusia takut shaiton selalu la dengar. Aku pasti. Kamu kata aje kamu ni berani. Tapi cuba jalan sorang-sorang kat tepi kubur. Tak tercirit pulak kamu nanti? Balik rumah pulak termimpi-mimpi pasal hantu.

Waktu sekolah dulu aku selalu dengar cerita orang penakut. Nak pergi tandas pun suruh teman. Kalau dah sorang-sorang lagi lah sedih. Pasang semua lampu sampai terang. Sebelum kuar bilik, usha kiri kanan dulu. Kiri tak ada setan, kanan tak ada setan. Line clear! Dah boleh berlari masuk tandas. Masuk tempat tinggal saitan, lagi la cuak. Nak ke***ng pun laju-laju aje. Habis terabur najis-najis semua. Tapi itu bukan aku lah. Itu kamu. Aku berani kot! Muka ganas macam aku kena la berani. =P

Anyway, ayuh! Sedikit santapan untuk hati.

__________________________________

Jam 6 pagi. Pada waktu keheningan subuh, terdapat seorang manusia yang nyenyak tidur. Alarm clock sudah berbunyi. Waktu subuh pun sudah masuk. Hoi, lahanat! Asal tak bagun tidur lagi ni?

Tiba-tiba datanglah syaitan kepada manusia itu. "Pergh! Lu memang terbaek ah sial. Boleh buat geng ni. Apa barang bagun awal nak solat subuh. Lepak ah dulu. Petang sikit bagun lah tidur. Muahahahaha(gelak shaiton)"

Lalu shaiton itu pun menyelimutkan lelaki itu dengan selimut yg sgt sgt selesa. Lebih halus dari sutera, lebih ringan dari kapas, lebih gebu dari pipi gadis montok. Wah, selesa sungguh selimut babi ini!

Jam 12 tengah hari. Terbangun lah kawan kita tu. Maka bangunlah dia dari katil sambil menanyi lagu kanak-kanak "Bangun pagi, Gosok gigi, Cuci muka, Pakai baju, Makan roti, Minum susu, Pergi sekolah, Suka hati."

"Wah, happy go lucky sungguh mamat ni." Kata shaiton dengan nada kegirangan.

Jam 1 petang. Zuhur sudah masuk. Tetapi lelaki itu tak solat-solat juga. Mak aihh. Suka betul shaiton. Tersenyum hingga ke pipi sambil berkata dalam hati "Ini laki aku suka. Teman sejati aku kat Neraka nanti. Sekarang juga aku isytiharkan kau sebagai best friend aku. BFF doh kita sekarang! Muahahahha(gelak shaiton sekali lagi)"

Jam 5 petang. Lelaki itu pun pergi main bola. 'BFF' dia pun ikut sekali.

"Hoi setan. Apahal kau ikot mamat tu? Lepak-lepak sudah. Kau kacau la aku yang alim ni pulak. Baru mencabar" Kataku kepada shaiton.
"Weh, sorry ah bai! Lu alim sangat lah. Lagi pun, mana boleh putuskan air. Air dicincang kan tak boleh putus. Aku kena follow dia la. BFF aku kot!" Kata shaiton kembali.

Main bola memang seronok. Dengan tak memakai pakaian aurat. Pergh. Indah sungguh permandangan. Seperti biasa, lelaki itu masih tidak solat Asar. Shaiton sudah mula pelik. Senyuman di bibir sudah layu. Bibir dah jadi straight semula. Seperti smiley ini -_-.

Mamat tu pun balik rumah. Maghrib sudah masuk. Tapi lelaki itu masih tidak solat lagi. Isyak pun dah nak masuk ni. Shaiton dah jadi rasa tak sedap hati. Setan dah mula rasa resah. Setan tengah cuak. Setan tengah gelabah. Setan tengah panik. Lebih panik daripada melihat rancangan Fear Factor.

"Bapak langsi sial manusia ni. Hati super kering. Lu memang the best lah bro! Sumpah gua sendiri cuak ngan lu. Kecibaian lu memang tiada tandingan. Lu sekarang, gua panggil, legend Neraka. Memang kompom lu masuk neraka! Tahniah lah."

Jam 12 malam. Lelaki itu pun bersiap-siap untuk tidur. Katil tidur ditepuk-tepuk empuk. Mungkin mahu keselesaan sepanjang aktivit kegemaran dia; tidur. Lalu baringlah lelaki itu dan tidur dengan tenang.

Gelisah menyelubungi hati hitam shaiton. Peluh-peluh sudah terpancar cerah dari raut wajah shaiton. Maka pada masa itu, datanglah seekor(?) setan lagi. Sahabat karib setan pertama tadi.

"Hoi setan pertama, kenapa lu risau ni? Come on. Chill and rilex. Minum ah kopi dulu. Jom lepak mamak gua belanja teh tarik. Muka lu dah lah huduh. Siap peluh-peluh lagi geli lah syialll! Chill dan relax. Chillax!" Kata sahabat sesetanannya.

"Nak harraaammm sungguh! Hoi setan kedua, apahal lu cibai sangat ni? Cuba lu tengok manusia lahanat ni. Sumpah dia ni lagi celaka dari kita. Gua ingat dia best friend gua. Rupanya, memang TAK langsung. Cuba lu bayangkan, hari ni aje, dia dah tak solat lima kali. Tak ke langsi namanya tu?" Ujar setan pertama kembali.

"Woah! Memang hati kering doh dia ni! Nenek moyang kita dulu pun sekali aje membantah perintah Allah; sewaktu mereka diperintah untuk sujud kepada Adam. Itupun Allah telah melaknati mereka. Apalagi manusia celaka ni yang hari ni je dah lima kali membantah untuk sujud kepadaNYA." Kata setan kedua dengan penuh cuak.

"Agak la. Aku pun fikir macam tu gak." Kata setan pertama tadi.

"Tak terbayang sial bagaimana besarnya kemurkaan Allah kepada dia ni! Jom ah chow. Kau ni setan pertama, tak reti pilih kawan la. Dia tu mesti Allah sumbat masuk Neraka paling bawah. Jangan lah lu nak kawan dengan dia. Gua pun dah naik cuak ni duduk dekat-dekat dengan dia! Jom chow chin chau" Kata setan kedua sambil berlalu pergi.

_____________________________

Pengajarannya, kalau kamu berani, cuba tinggal solat tengok. Kamu ni dah la manusia biasa. Ingat power sangat ke tak nak sujud kat Allah? Bapak langsi lah sial. Sudah sudah! Ni dah solat ke belum? Jangan sampai shaiton takut dengan kamu sudah.

P/S: Aku cuma memberikan nasihat kepada diri sendiri. Maaf jika tersalah kata. 

Aku Anoz

__________________________________

So tell me, do you scared  syaitan away?


37 comments:

cik bunbun said...

bunbun org pertamakahh?? ngihahaha..

kat malaysia dah subuh ni.. huhu.. yela, nak solat subuhla ni. ngee :D

d4uh said...

menarek tol citer pasal syaiton ko...bole wat siri citer syaiton ni... i like...thanx for sharing

Norashikin Abdullah said...

wah ske2
bes cter syaiton ni..haha, di sbalik kelucuan tselit pngjran..truskn brotehernoz..haa yes sy org ke3 beri komen,,agak awl.
solatlah kamu seblum kamu disolatkn

ielamorry said...

terbaik seyh! hoho~
good post! :D

sama-sama mengingatkan sesama kita~

ielamorry said...

terbaik seyh! hoho~
good post! :D

sama-sama mengingatkan sesama kita~

Lady Dyla said...

alaahi... sy solat isya' skrg jg!

aNoZ said...

bunbun: yup. kamu org pertama la. hehe.. gi2. dah nak abes dah subuh tu.. hhuu

pear: thnx. same2 ajar ye. =PP

ekyn: yup. thnx ekyn. hehe.. brothernoz lg? haha. klaka.

ielamory: haha.. thnx. yup. sama2 la kite. huhu

dyla: alaa.. kalo uzur x ape. peace. =PP

deqyalalink said...

syaiton the series.so ni aku assume part 1lah ea..lenkali aku nak tengok part 2 plak.

setan tu koje memang mnghasut tapi semua yang enggak2 ni happen under our mindset kan...setan tolong galakkkkkkaannn jeee :p

zikr said...

betul2.. kadang2 kita terlupa, buat2 lupa...

white.cempaka said...

ouh sangat suke cerita ni..teringat lak mase kecik2 dulu slalu bace kartun yang ade dialog ala2 mcm kat atas tuh..tp yg ni advance sikit la, reverse psychology..
huhuhu suke2!!

fitria said...

bez2 cite nih..terbaek dr ladang.. hohoho..keep up good work dude.. wink3~~

Anonymous said...

ak rase x de sape yg nk langsi bile dgr cerita ni. nice one bro!

cik idaY said...

syaitan pon xnak kwn dengan orng macam tu..huhuu...

nak wat camner...zman sekarg..syaitan goyang kaki jer..xyah nak hasut2 dah..
nice entry..he3

Cik Ecah said...

ahahahaha macam pernah baca je cerita ni kat dlam majalah asuh dulu ehehehe

~ ReD ~ said...

terbaeekkk!!(^_^)/

sampai syaitonirrajim pun cuak ngan BFF sendiri...huhu

Jard The Great said...

manusia leh jadi syaitan gak.

izzahfarhana said...

mcm mana hubungan kita dgn Allah.marilah kita tgk solat kita?di awl waktukan di hujung waktu.bersam baiki diri ;)

sugar said...

bro...memang terbaekk ahh post kali ni.


sumpah terbaekkk.ni kalau ada yang langsung-tak-terasa dengan post u ni...haha.memang tobat-hati-kering laa dia tu.

good post.goooooood!

ACIT said...

shaitonirajim pon takut jugak ye..

Ilham Liyana said...

crita pengajaran tp dlm ur style. terbaekkk lagi sekali. yes! :D

NAJ HEBAT said...

biar setan takut ngan kite.. tp x nak la dia takut sbb kite lagi brani buat jahat dari dia.. ni kire lebih tokey nih..
kite takutkan dia ngan amal baik kite la..

"setan, kau takut ngan aku x?"

chow chin chau!

ihsan_huhu said...

hanya syaitan yg memahami isi hati syaitan wahahahaha

Aus MeLankoLik said...

aku xtakut berade di Isetan utk shoping .
hahahak .

Nurul Liyana said...

bgus post kamo nie.. sesama ingtkan untuk solat.. n best la!!..:)

zaizax said...

yaya anoz betul tu, sape ckp salah xtaw la..ne menghadap blog pon ,setan punye influence la ne melambat2kan solat..haa apelg anoz pegi solatt

Aida Effarina said...

HAHA baik gak setan tu eh. manusia tu cm lebih teruk dari setan2 tu je. HAHA ;p

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah...
huhu..gua tabik sama lu la mamat..
menarik citer ni..
tak pernah terfikir plk syait0n pun ley takut kat manusia jahil..kalu yG alim tu biase la..uwawaAa...

miss lolly a.k.a luvfareda said...

mmg nice lah. i like ur n3 !

PeRaNTau said...

nice le.

"Woah! Memang hati kering doh dia ni! Nenek moyang kita dulu pun sekali aje membantah perintah Allah; sewaktu mereka diperintah untuk sujud kepada Adam. Itupun Allah telah melaknati mereka. Apalagi manusia celaka ni yang hari ni je dah lima kali membantah untuk sujud kepadaNYA"

rossoneri said...

pertama kali baca cerita terbalik neh..biasanya ayah slalu beli buku cite yang ada gambar syaitan dengan ekor dia tuh pastu hasut2...ini tak payah hasut,heheh

AzuanBudakMemandai said...

harap jd lebih baik

maisyara Pot! Pot! said...

ku bace smpai habis. semput n berguna. hehehe..

godaan syaitan dkat memana jep. kita lalai, syaitan buat parti buih. haish..

rhapsody LiN said...

skarang 12.09 a.m kt mlysia and im alone. family smua dh tido
apakah??

ak penakut.
so,esok ku dtg balik blog ko. bc en3 tu smpai abes.

huhu~
(=.=)"

MiztER MURTphalanx! said...

Satu2 nye Manusia di atas muka bumi ini yg ditakuti oleh syaitan ialah Saidina Umar al-Khattab. Takut nye Siadina Umar kepada ALLAH hingga dianugerahkan seluruh makhluk di atas muke bumi takut kepada Umar al-Kahttab...

bellmz said...

like this entry..hmm..beringt2 la ea dgn diri sendiri..huhu

aNoZ said...

deqya: erk. dah x de part 2. haha.. tu la. pandai pun deqya ni. hehe

zikr: tu la. jgn jd org mcm tu ye. hehe

whitechempaka: hahaha... terima kasih.. ni kira adaptasi utk manusia zmn skang

fitria: hehe.. thnx2. wink2. =P

anonymous: haha.. tu la pasal. thnx ah

cik iday: thnx. tu la. jgn bia setan x hasut kita. cpt wat bnde baik2. haha

cik ecah: asuh? haha... lama x dgr ayat tu. hehe

red: tu la. jgn jd BFF shaiton. heee

jard: tu la. manusia jd setan lg teruk kan. haha

izzah: yup. sama2 kita nasihati sudara kita ye. hehe

sugar: hehe.. tu la.. thnx gula gula. bia sume terasa. =PP

acit: yup. itu la pasal. haha

ilham: haha.. x abes2 ayat sama je. thnx anyway

naj: haha.. tu la. buat baik smpai die takut ngn kita. tu baru cool.. haha

ihsan: haha.. tu la. nsb baik kita bukan geng diorg. haha

aus: haha.. kau mgm kelakar la. haha

liyana: hehe.. thnx!!!

zai: kat sini mlm la zai. nk solat ape? haha...

aida: haha.. tu la.. ish. jgn jd setan tau! haha

roy: hahaha... tu la. same2 la kite belajar k. thnx bro!!

lolly: terima kasih lolly. =PP

perantau: pergh.. lu mmg terbaek ah bro!

rosseneri: hahaha.. klaka la.. asal x pnah tgk eh buku tu? haha.. style2. =PP

azuan: inshaAllah. same2 la kite ye. =PP

maisyara: haha.. thnx. parti buih? mcm best aje? hahaha

lin: haha.. dah abes baca ke blom? entry ni x takot mana pun. haha

mizter: yup.. ini pun tau gak. tp saje je nk kasi story lebat sket. ade pngajaran tersirat sket ustaz., ameen. =)

bellmz: huhu.. tu la.. sama2 kite ingt2 diri masing2 k. hehe


MAK AIHH.. SUME COMMEN LEBIH KURANG SAMA. AKU BLANK X TAU NK CKP APE. HAHA

assyuhada said...

wah...peringatan yg sangat bagus...
terima kasih byk2...
rupe2 nye, betape setan nih rupe2 nye pandai cari bff...yg dose besar tamau wat kawan sebab da sure masuk nerka...
well done, bro
oh, dis post kew yg bro ckp ari tuh...??