Sunday, 14 February 2010

Melayu? Cina? Apa ada hal, Gua Racist! (Part 1)

SAMBUNGAN

Hari ni Chinese New Year. Sedarkah korg semua bahawasanya semua org Cina ingat new year diorg? Kita org islam, Maal Hijrah pun x tau bila. Bila org lain tanya, terhegeh2 nak cari dlm kalender kotak2 yg siap ada gambar kuda tu. Mana la nak jumpa abang~. Tu calender Cina kot. Kalo cari perayaan Tamil New Year pun mesti x akan jumpa. (Sendiri tidak pasti)

Jangan marah kalau entry kali ini macam sial.

Anyway, sempena CNY ni aku menonton cerita Gadoh. Tengok cerita ni buat aku banyak berfikir. Aku fikir pasal ke'RACIST'an aku dulu. Yeah! Aku racisted(past tense kena tambah ed kan?). Kalau dulu, bila tgk muka Cina kat tepi jalan aje, rasa mcm nak muntah. Apatah lagi bila diorg cakap depan aku, muka memang basah la nanti. Tersemboq2 ayaq liuq depa. Tapi x apa, aku faham. Susah kot nak cakap Cina. Silap2 lidah boleh terkehel kalau x stretching lidah selepas bangun tidur setiap hari.

"Eh, Anoz2! Orang kacak macam kau x kan x suka Cina kot? Amoi2 semua cantik serta berbadan mantap kot. Orang sekacak kau mesti ramai peminat dari golongan Cina sexy kan?" Tanya seorang rakan yang merisaukan kisah percintaan aku.

"Sorry ah bro. Hati gua khas untuk gadis Melayu. Walaupun gua masih single, gua tetap menanti." Jawabku tenang sambil beberapa gadis Cina sexy mengesek2 badannya ke pehaku. Terasa geli2 sedap. Tapi itu semua dugaan. Aku masih steady.

Aku dulu racist. Mungkin sebab lahir dalam keluarga Melayu asli. Aku dibesarkan dalam komuniti Melayu. Masuk sekolah semua orang Melayu (MRSM). Tapi apa pun, aku syukur sebab tak masuk sekolah semua lelaki. Aku kurang pasti apa jantina aku bila melepasi alam sekolah itu kelak. Angker kan?  Maaf bagi yg terasa.

Jarang aku bergaul  dengan orang Cina melainkan untuk membeli air mata kucing Petaling Street. Mungkin itu saja masa aku bergaul dengan diorg. Oh ye. Aku juga berurus niaga dengan Cina ketika membeli CD2 cetak rompak. Bagus! Org barat punye ada, melayu punya ada, jepun punya ada, malah cina sendiri pun ada. X terlepas membeli siri baru lakonan mantap Maria Ozawa. Itu saja hubungan kami. Melayu dan Cina. Urus niaga yang tak cemerlang.

Melayu kata, "Puqimak punye Cine! Dah la busuk, berak x basuh. Pengotor mcm sampah! Aku benci cine! Aku sepak sekor2 memang keluar otak lah! CINE MAKAN BABI!!!"

Cina kata, "olang melayu malaysia talak makan babi tapi aiya manyak suka makan tahi babi maa..tengok itu sayok itu patin itu ayam gumuk gumuk punya semua kita talok tahi babi..olang melayu malaysia angkat balik kasi goleng lalam kuali kasi keluaga makan..nyum nyum nyum..nyummmm."  

Jangan risau, aku pun x berapa nak faham. Haha... Tapi memang lancau!

Mari kita saksikan beberapa klip video dari filem Gadoh 2009.



Kualiti video dari bawah ini agak teruk. Maaflah. Aku orang baru. Buta IT dan x reti lagi mcm mana nak upload video. So aku record pakai camera aku dan upload sendiri dalam youtube. "Anoz, kau Loser!"

 

Maaflah. Aku bukan cuba review filem. Aku bukan peng'review'er yang sah. Masih tiada lesen untuk review filem2. Perlukah lesen? Itu aku tidak pasti.
Bila tengok cerita ni, terasa bosan. Cerita Melayu kurang kualiti. Nampak macam lahanat sikit qualiti dia. Aku selalu cakap BODOH bila tengok cerita ni. Sikit sikit, bodoh. Sikit sikit, bodoh. Memang tahap orang Melayu punya filem. Tapi cerita ini ada pengisian yang tinggi. Jadi aku sarankan untuk yang belum tengok, sila lah tengok. Bila tengok filem, jangan sekadar tengok untuk hiburan sahaja. Selami maksud filem tersebut dan hayati nilai2 yang cuba disampaikan. Brenda Danker, aku dah promote filem kau. Bak sikit duit untung nanti!

Seperti manusia biasa, Cina terbahagi kepada 2 jenis:- Lelaki dan Wanita.Lelaki kita panggil Apek, wanita pula kita panggil Amoi.
Amoi pula ada terbahagi kepada 2 golongan gak. Amoi cantik kurus ramping berbadan montok dan Amoi buruk perut mengelebeh tahap obesiti terlampau.
Tetapi golongan2 ini tiada kaitan dengan post aku hari ini. Maaf membuang masa.
Sebenarnya aku nak cakap, Cina ada 2 golongan. Kelas A dan juga kelas B.
Contoh2 Cina kelas B (jahat):
  1. Penjual DVD cetak rompak
  2. Jiran sebelah rumah yang tak tolong siram pokok bunga kita
  3. Amoi yang selalu pergi clubbing
  4. Penjaga/bodyguard club yang berbangsa Cina
  5. Kebanyakkan cina di Petaling Street dan jalan2 sewaktu dengannya
  6. Yang x mandi pagi
  7. Yang ponteng klas
  8. ................
  9. (x de idea dan sudah bosan)

Cina kelas A (baik):
  1. Apek jual sayur
  2. Jiran sebelah rumah yang tolong siram pokok bunga kita
  3. Cina yang bagi kita buah durian
  4. Cina yg jual komik dragon ball
  5. Amoi sexy
  6. Cina yang jogging depan umah kita waktu pagi2
  7. Cina tua kereport
  8. Cina yang x pegang pistol dalam poket dia
  9. Cina muslim pastinya
  10. ........................

Jadi sekarang kita dah tengok golongan2 Cina di Malaysia. Kita benci diorg. Kita racist. Mereka pun racist. Benci kan? Kan? Kan? Aku kalo nak ikot hati aku dulu, memang aku hembat sekor2 orang Cina ni. Benci kot tengok muka diorg! Dah la makan harta Melayu. Datang sebagai pendatang asing. Datang tak dijemput, pergi tak dihalau. 10 orang terkaya kat Malaysia pun ada 7 orang Cina. Melayu sorang aje. Memang sah2 pencuri harta negara kita.

*tick tok tick tok tick tok* (bunyi jam)

2010... Hari ini, aku dah berubah. Ada perkara yang berlaku buat aku berubah. Perkara yang mampu mengangakan mulut kalian. Bukan takat menganga, mungin akan melelehkan air liur semua orang. Cerita yang hebat. Nantikan post keesokkan hari. Aku mahu makan la. Lapor la pulak.

P/S: Aku manusia jenis malas. Tak suka baca benda panjang2. Nak tulis panjang2 lagi la malas. Haha

P/S 2: Eh lupa pulak nak cakap. Happy Chinese New Year. (sini x de oren) =((

Pooofffff~ (lesap)
Aku Anoz

TO BE CONTINUE
________________________________________

So, tell me, are u racist? ^_^


19 comments:

tracie said...

senang je anoz..if we are racist then we will think others are racist....if we are not racist, then they will become our friends ^_^

Anonymous said...

haiyyo. u manyak racist meh! canoot go la if u always like this. not good for u maa~

(aku melayu) haha

ihsan_huhu said...

GADOH TUH BODOH GILE. GANGSTER BOLEH BAIK SBB MASUK TEATER. DH LA AWEK CITE TUH PON BUROK GLE CAMNE R LEH JADIK PELAKON. BAyAR MURAH KOT

anajoe said...

menarik la blog nih.
thumbs up to u!
hmm yg penting boleh improve lagi okeyh!
kat sini ada oren byk.
telebih pulak.
haha =)

aNoZ said...

tracie: yup. nsb baik kau 1/8 cina. yg lain kadazan kan? haha.. x elok racist2 ni. pecahkan negara dan bnyk lg.

anonymous: im not racist now ma. i can also speak chinese english maa. dont play2. haha

ihsan: cerita tu agak bodo. tp ade pengisian. kire ok la. njoy gak tgk. haha

ana: thnx. nnt kite exchange link bila awk dah ready oke? hehe.. inshaAllah boleh improve lg. thnx~

joegrimjow said...

anozzzzz
racist ngn seMALAYSIA jangan la
ngn negro xpe

amerpaan said...

aku serius ske amoi doh
sgt comel
hahaha

aNoZ said...

joe: jgn rsau weh. entry ni ade sambungan. sila nantikan. haha

amer: haha.. nnt dah jumpe gadis, pass2 la kat aku sorg. jepun pun oke.

FarhanaDr said...

Macam dapat agak jek sambungannya nanti.. Twist di dalam cerita ini.. Heehee.. :)

~ ku sokong, gadis melayu cantek apeeeee.. haha.. ;p

Norashikin Abdullah said...

hehe, dulu mse drjah 4 ayh slalu cter pasal pkm..ekin set mind org cna tuh jhat..kjam bunuh nenek moyang kta..tp skunk dah x..biasa2 je ..x lah ske, x lah bnci
a,aa cpat2 , nk bc smbungnnya

angahpikah said...

huhuhu... aku tak pernah pulak ada racist nih dalam diri aku. Masa sekolah rendah aku kawan dengan sorang budak India. Masa sekolah menengah sebelum masuk MRSM aku berkawan dengan Cina dan India.

Masa matrix, aku kawan dengan 2 org cina. Masa kat PLKN aku berkawan dengan 5 Chinese dan sekarang kat UMP nih pun selalu berjalan pergi kelas dan duduk sebelah Cina.

Mereka akan jadi kawan yang comel kalo kita baik dengan diorang. Hehehe. Ada jugak antara diorang yang tak suka perangai chinese sendiri. Salah satunye kedekut ilmu. Ini memang buat aku juga turut membenci puak2 nih.

Apa-apapun bersyukur kerana MAlaysia masih aman. Heheheh

p/s: aku pun dah tengok cte gadoh. Pandangan yang open. Boleh dipertontonkan cuma orang Malaysia tak suka pandangan terbuka. huhhuhu

Hazzy Ishak said...

lagi teruk bila kerajaan negeri pulau pinang tak benarkan perarakan untuk maal hijrah berlangsung...

hans said...

jumpa ko dkt ISA yer minggu depan...
eh,film Gadoh tu isinya ada tapi ending dia aku xsuka...sebab biasa2 jer...
patut namron boleh buat lebih baik

Aus said...

aku xraxist..
ahahaha....
mls nk gaduh2..
penat sudah..
hahak .

aNoZ said...

farhana: ape twist die? nak tau gak. hehe

ekyn: biasa la org2 zmn dlu. lg2 kalo dok kat kampung2 sket. mmg berdendam ngn komunis. hehe

pika: aku x tau la nape aku x de kwn cina dr dulu. huhu... tapi btol la. org malaysia x suka pandagan terbuka. x tau la kenapa. mudah terasa mungkin. terasa diancam pun mungkin gak..

hazzy: yup. itu benar. tapi 1malaysia 16 september nt. tgk ape hasil dia.

hans: weh jgn doa weh. aku x masuk punye. isa utk org membahayakan kerajaan. org kerdil mcm aku x de sape nk pandang.

aus: haha.. biasa la bila dah tua. nak gado2 pun mls. tp mcm x biasa aje gaduh2 antara melayu. x pasti~

Aus said...

hahaha , yg tu pun biasa gak .
tapi skrg baik b4 gaduh pikir la .
melayu sama melayu gaduh .

org lain jugak gelak .

et said...

tak suka tulis panjang2?

entry neh panjang hape..cecah la jugak lantai..huhuhu..

neway, dlu2 je racist, sejak da masuk era bakal-meninggalkan-alam-remaje-x-lame-lagi neh, da kurang ah..mungkin sekadar 0.5% je lg..haha..poyo.

Anonymous said...

kalo mntk dorg lecture note byk syarat gak tuh.
bile pulangkan lewat>>'next time no more haaa'

ok thanx=.=

aNoZ said...

aus: yup. aku yg gelak. gelak sambil geleng kepala. haha

et: tu la. nak cuba tulis pendek x puas ati plak. x tau kenapa. hehe

anonymous: x phm. anyway, thnx sbb baca. haha