Thursday, 11 February 2010

Rugby Inside - Unity Through Sportmanship

  
Entry kali ini utk aku yg dah melupai sejarah silam sendiri. Ditujukan khas kpd Joe yg dah berkali2 die soh aku masuk 'contest' yg die buat ni. Haaa.. Ni aku dah buat dah. Kalo x menang, mmg sial la Joe! Semester depan aku akan jatuhkan kau selaku Presiden SMSA!!! (UGUTAN) *gelak shaiton*
__________________________________________


RAGBI

Apekah gerangannya RAGBI itu?
R = Rakan
A = Agresif
G = Gagah
B = Bijak
I  = Idea/Inisatif
"kreatif kan jawapan aku joe? boleh menang ni! haha" kata Anoz kpd Joe.
  • Kalo nak main ragbi, kita perlukan semua ciri2 seperti di atas. Kita perlukan RAKAN. Kalo x de rakan, campak2 bola tu kepada diri sendiri la jawapnya.
  • Kita juga perlu bersikap AGRESIF seperti harimau jantan. Pastikan lawan kita gentar bila bersemuka dgn wajah kita yg super ganas tu. (letak celak bawah mata biar nampak gerun sket)
  • GAGAH juga satu kemestian. Kalo x gagah, anda dipersilakan balik umah dan main jentik penutup botol atau congkak atau batu seremban sereban.
  • Anda perlu BIJAK. Ya! Mesti x sangka kan? Ingat semua org main ragbi bodo ke? Ingat ragbi ni permainan utk org gemuk yg x de akal pastu berlari2 mcm org gila kat tgh2 padang ke? Ilmu diorg tinggi tu!!
  • Ini paling penting. IDEA yg sgt bernas utk menembusi benteng pertahanan gadis2 lawan.

 MENYINGKAP SEJARAH SILAM

Dulu aku start main ragbi time Form 1. Ada sorg makhluk hitam (nama die Bijan) ni yg ajak aku main. Dia kata aku hati kering lah, muke ganas lah, badan tough lah, macam2 lagi lah! Aku pun join sbb termakan pujian yg indah tu. Hehe...

Profession aku dlm dunia peragbian bermula sebagai seorg hooker (bukan pelacur ye). Nak jadi hooker ni  badan kena baragas, dlm erti kata lain, GEMUK! Aku bermain sebagai hooker selama setahun aje. Bila dah naik Form 2, badan semua orang dah makin beso. Aku lak semakin mengecut tanpa ada sebab musabab yang diketahui. Lalu aku diturunkan ke pangkat Scrum-half. Ini posisi utk org yg badan plg kecik. (salah mkn agaknya aku ni) ='(

MARESMA SCORPION


Maresma Scorpion First Batch

Sepanjang Form 1 smpai Form 3, kebanyakkan league adalah untuk Rugby-10. So, 1 pasukan selalunya bawak 10 pemain dan 5 substitutes. Sebelum menceritakan kejayaan kami, aku nak cerita serba sedikit psl kehebatan pasukan aku ni. ^_^

Loosehead and Tighthead Prop
Dua2 prop ni super kuat. Kalo masuk scrum selalu menang sebab dua2 bersaiz obersiti. Kalo maul lak mesti dpt tolak jauh.


Hooker
Kalo dalam scrum pandai curi bola. Kalo dalam dunia sebenar pandai curi laki orang. Baling bola time throw in pun terbaik dan mengikut arahan.

Scrum-Half
Super bijak dlm menangani situasi bahaya. Playmaker yg cerdik dan lincah berfikir. Pandai curi bola lawan ketika scrum dan throw in. Suka redah 'hutan' tanpa support. Berupaya utk pass dgn jauh (flying pass).

Stand-Off
Otak geliga dgn strategi yg mahu digunakan. Pandai mengelecek bola dgn dummy dan side step. Kicker yg hebat. Kalo convert bola mesti masuk.

Inside and Outside Centre
Kedua2nya ade persefahaman yg tinggi. Skill cut-in dan dummy mmg terbaik. Pihak lawan sukar utk melihat pergerakan mereka. Passing pula accurate dan tidak ada silly mistake.

Open-side and Blind-side Winger
Lincah katak. Sprinter untuk kolej dan x boleh dinafikan kelajuan mereka. Sekali berlari, susah untuk mata manusia mengejar. Side step yg amat hebat juga.

Custodian
Seorang badang. Pandai menyepak bola dan juga membawanya ke medan pertempuran ragbi. Skill yg menakjubkan dlm tackle. Beliau pernah menangis kerana miss tackle pihak lawan. Sekali tackle, mmg muntah2 hijau org tu. Kompom!

Coach
Kami ade 3 org Coach yg berbeza. Coach fitness(seorang tentera. aku plg benci dia ni), Coach strategi(strategi mantop. juga ex-player Malaysia) dan Ketua Jurulatih(paling baik dan disayangi). Semuanya berpengalaman dan berpengetahuan.

Pusat latihan dan Gym

 KEJAYAAN

  •  Form 1 : Runner-up Piala Plate Kejohanan Ragbi Kedah 2002
  •  Form 2 : Second Runner-up Piala Cup Kejohanan Ragbi Kedah 2003
  •  Form 3 : First Place Piala Cup Kejohanan Ragbi Kedah 2004
  •  Form 3 : 23rd Place in Kejohanan Ragbi Malaysia (KRM) 2004
  •  DLL
  •  Kejohanan antara MRSM dah lupa dah. Tapi ade la. Banyak lupa la. Memori x nak kembali. Haha...

 PENGAJARAN

          Sepanjang aku dalam pasukan ragbi ni, bnyk bende yg aku belajar. Dalam ragbi, kita x boleh main sorg2. Kalo main sorg2 gak, kompom kena lanyak dgn team lawan. Kalo nak berlari ke depan, kena panggil support. Kalo x ada support, bola boleh lesap mcm tu aje. Kalo bola hilang kat tgn lawan x kesah lg. Selalunya apa yg akan terjadi adalah "anda akan dipukul dgn team sendiri bila game dah abes nnt." TEAMWORK man!!!

          Team aku selalu ada masalah. Masalah kecik selalu dibesar2kan. Cth masalah adalah membawa air dari bilik penginapan ke lokasi permainan. Bawak air pun jadi masalah kan. Masing2 x nak mengalah. Semua x nak jadi kuli angkat2 bende berat. Selalunya benda kecik ni la yg jadi masalah paling besar. Ahli pasukan semua gaduh aje kat luar. Siap ada yg pukul2 lagi. Paling obvious adalah 3 orang ni.(nama perlu dirahsiakan) X habis2 mmg gaduh aje keje diorg.

          Bila dah masuk padang, semua tu akan dilupakan. Sebab apa??? Sebab kami nak menang. Kalo nak menang, kena main as one team! 3 orang yg aku cite tu sebenarnya star/ace of the team. Kalo 3 org ni x ade, mmg susah sket la nak menang. Aku x nak la ckp siapa diorg ni. Malu aku nnt. *smiley malu2 kucing* Anyway, dlm padang, tiga org ni ade move tersendiri. Sorg jatuh, 2 yg lain support. Sorg jatuh, 2 yg lain support. Mmg ulang2 move mcm ni smpai dpt try. Tiga orang ni super unite. Ni la ape yg aku sgt bangga dgn team ni. Gaduh dkt luar, tapi bila berada dlm padang, sukan akan menyatukan mereka.

          Lastly, cerita di luar padang. Ramai org kata pemain ragbi ni cara jalan pelik sikit. Mmg aku dgr pun angin lah kan! Org TOUGH mcm aku ni mmg la jalan lain sikit. Veron gak kdg2 kene kutuk. Haha... Tapi kami semua selalu buat masalah kat maktab. Bila buat masalah, semua kena tanggung la kan. Kitorg terima denda2 semua ni. Pengalaman kot! So, dari saat tu gak la kami bersatu dan menentang kejahatan. (mcm polis / x ade kaitan)potong yg tidak berkenaan

"Sukan ragbi telah menyatukan kami. Kami berfikir bijak dalam ragbi. Kami perlukan konsentrasi yg tinggi dan juga diiringi dgn kelajuan bertindak. Saya sayang ragbi. Saya sayang Maresma Scorpion." Kata salah seorang star pasukan MRSM PDRM kepada wartawan ESPN yg sekarang belajar di Sheffield, United Kingdom.

_____________________________________________


P/S: Nak masukkan cerita sendiri gak. Hehe...
Time form 3 dlu aku lawan semi final dgn KeSAH. Ade sorg mamat ni aku tgk je dah naik menirap. Muke buruk tapi terer main ragbi. Selaku scrum-half, aku ditugaskan mengeluarkan bola dari racking. So, aku nmpk tgn budak tu (sdg terbaring). Rezeki!! Aku pijak lps tu aku tekan kuat2 sambil memutar kakiku mngikut arah jam. Tgn budak tu patah! (Ye. aku busuk dan keji) Ade bnyk lg bende hina aku buat. Tapi x nak cite la.

Bila dlm kejohanan Malaysia, 2 jari aku pecah patah. Aku rasa yg ni la balasan dia aku wat jahat dulu. So, aku lepak dan cool je la lps tu sbb ingatkan Allah dah balas kejahatan aku. Tapi bila dah naik form 5(still main ragbi lagi), tulang belakang aku disahkan retak. So, aku terpaksa berhenti main ragbi. Aku jadi coach utk MRSM Lgk n beberapa team kanak2.

Point dia, jgn buat jahat dlm game(kehidupan juga ye). Suatu masa nnt, kita akan dibalas atas perbuatan sampah, keji, busuk dan hina tu.

Aku Anoz(sdg sakit leher)

____________________________________________


So, tell me, can we unite through sportmanship?

26 comments:

Anonymous said...

rugby itu indah, tidak salah juga jika diaturkan mengikut kenikmatan ;
1.seks
2.berak
3.RUGBY!

d4uh said...

bila masa tulang blakang ko retak??huhh??

aNoZ said...

anonymous: haha... mengarut2. comment ni patut di delete! hahaha

matpear: laa.. kau x ingat ke? yg aku masuk hospital 2mnggu tu.. bdn keras kot..

s A i F u L z A k W a N ® said...

wah..ade gmba aq tu..hehehehe

izzahfarhana said...

hehehe dulu anoz ade 6 pack,errr bile mase aku intai nih?

HiLMaN said...

ragbi dengan squash tak sama ke?

adik bijan said...

kau rasist sbb kata bijan hitam!!!

little yaya said...

dulu aku takde la suka sangat mamat2 rugby ni sebab aku rasa cam korang ni perasan macho semacam and hebat terlebih *although memang selalu korang menang game* tapi dah last2 aku sangkut jugak kat sorang mamat rugby kita! HAHA. dulu lah. :)

btw, aku suka post nih! :)

angahpikah said...

sahabat aku dah matang. Bagus3...
Biasalah, kejahatan akan dibalas seadilnya. Tapi tak pe, kesakitan yang Allah berikan, menghapuskan dosa-dosa kecil yang kita lakukan.

Tak pe kita jahat dulu, janji kita berubah sekarang..

aNoZ said...

zakwan: ank pun bekas pemain ragbi tu. hehe

izzah: uish.. mcm mana tau? bukan dlu je. smpai skang kot. ahha

hilman: lain sikit je. squash pakai 1 tgn. ragbi pakai due2 tgn.

adik bijan: sori la. bijan dah mmg itam. nk wat mcm mana. kebenaran kot. haha

aimi: eh.. sape lak bekas kekasih kau tu? bg tau sket. hehe

pika: inshaAllah.. sentiasa sakit bdn ni. aduh... x pe. same2 kite belajar ye. hehe

din said...

haha...bngga ak...rindu ko.lg2 bk tringat tym kte penh kne tnggl tren+bas dlu...haha...

Z@IM@H said...

begitu rupenye hdup org yg men rgbi..

little yaya said...

haha. kau dah pindah. tak yah taw! cukup lah maktab bergoyang gila kencang 2006 dulu!! HAHAHA.

ihsan_huhu said...

aku rs muke die buruk sbb org mcm ko pijak muke die dlu sp pecah

mimi mimi said...

mimi likes this =)

aNoZ said...

zaimah: yeah. begitu lah serba serbi. hehe

aimi: alaa... xpe2. nnt pandai la aku cari. haha

ihsan: haha.. aku rasa begitu la kot

mimi: thnx!

Norashikin Abdullah said...

oh mrsm jgak dulu..mrsm mne?

izzuddin said...

weh!!!
ruggers...tgk cte forever strong dh???

Anonymous said...

bila kau jadi coach langkawi lahanat,.

aNoZ said...

ekyn: mrsm lgk

din: x tgk lg la. aku pun x tau nape x tgk. haha

anonymous: fakap ah weh. x tau ke? wa anoz legend lgk kot. haha

joegrimjow said...

hek hek
anoz2
macam2 ko ni

pape
thx u sebab join
ku tengah buat review
hehe

sorry sbb baru baca

rhapsody LiN said...

haha... masyuk la..
aku dlu vice pres biro sukan kat maktab aku(mjsc beseri). bc story rugby ko teringat masa tu aku la yg startkan touch rugby utk perempuan kat maktb tu.h0h0~

>.<

aNoZ said...

joe: aku x menang aku x kesah. 1 je yg plg penting, aku sentiasa akan sayang kau. ingt tu joe. ingat... p/s: kata nak promote weh? haha

lin: wow. vice pres beseri ye? hebat2. haha.. kira kamu pun main garbi gak la eyh? gud2...

rhapsody LiN said...

haha... touch rugby je.. tp bdn kecik. jiwa besar. haha

Anonymous said...

tu ar ko sape soh blah, lau x mase f4 ngn f5 mst johan kedah lg ar...

FarhanaDr said...

Whoa.. Baca entry kamu baru ku tahu serba sedikit psal rugby.. Heehee.. Yg ku tahu the rock jek dalam cite the game plan.. Hik hik.. ;p

Badan besar2 ek sume. Rase ku boleh masuk gak kot ni.. Ngeee..

All the best anozz.. :)