Saturday, 27 February 2010

Lucu Tambah Kesian Sama Dengan Lucian

Salam

Ramai kawan-kawan kata entry aku semua panjang-panjang. Mereka nak baca pun agak malas. Buku sekolah pun tak habis baca, tak kan nak baca blog pula? Aku faham. Maaflah. Aku tak sedar sebelum ni.

Post kali ini aku akan buat paling pendek terboleh. Aku manusia biasa akan mencuba..

Aku manusia yang banyak cakap.
Aku hidup atas teratak.
Punca pendapatan dengan memasak.
Tidur selalu sampai mata bengkak.
Orang kejut aku buat pekak.
Aku tak akan teragak-agak.
Orang kejut sekali lagi aku sepak.
Aku bukannya bongkak.
Aku bukan orang Perak.
Aku bukannya banyak lemak.
Aku cuma penat main bola sepak.
Lagi-lagi atas padang yang lecak.
Secara automatiknya, aku juga akan menulis banyak.

(Untuk perenggan di atas, sila baca tulisan bold sahaja. Yang lain semua tak berkaitan.)


Walaupun aku tak serajin sesetengah orang, tapi aku menulis juga. Kenapa? Kononnya cuba mendisiplinkan diri sendiri. Dan kononnya juga untuk mengubah dunia. Harapan yang agak besar di situ. Bila akan tercapai? Itu ketentuan Allah. InshaAllah boleh.

Aku rasa tak puas bila tulis sikit-sikit. Rasa tak sedap hati. Contohnya sesetengah orang yang sedang cirit birit. Mesti selalu rasa tak sedap hati. Haaa.. Samalah dengan aku. Anologinya, aku sama macam orang cirit birit. Sentiasa tak sedap hati. Cuba kamu rasa macam tu. Kalau cirit birit 2 3 hari tak apa lagi. Cuba kalau rasa cirit birit sepanjang kehidupan. Tak ke seksa hidup kamu?

_________________________________


Jadual Semester ni macam sial sikit. Hari jumaat ada kelas dari kol 12 sampai kol 2. Lepas tu sambung dengan Lab dari jam 3 petang sampai 5 petang. Memang sial. Shit Shit Shit! Dah la kelas super susah. Shit Shit Shit!

Bila nak pergi solat jumaat? Dah dekat 3 minggu tak pergi. Mungkin sem depan lah kot. InshaAllah.


Tapi apa-apa pun, hari ini dalam lecture sangat lucu. Ada perkara yang aku ingat sampai bila-bila pun. Gabungan lucu dan kesian. Apa jadinya? LUCU+KESIAN=LUCIAN(?)

Lokasi: St George Lecture Theatre 21, Uni of Sheffield
Masa: Jam 13:10 GMT 0
Tarikh: Jumaat 26/2/2010
Module: Biology and Chemistry of Living System

Hari ini adalah hari yang indah. Cuaca seperti sepoi-sepoi bahasa. Angin pula sejuk-sejuk kuku.

Sungguh indah dan menarik.

Kesan-kesan salji mula mencair. Hijau rerumput mula menunjukkan kehijauan sebenar. Seperti harimau menunjukkan belang. Rumput juga ada niat untuk mula menguasai bumi Sheffield. Tak ku sangka.

Sungguh indah dan menarik.

Seperti biasa lecture akan dimulakan tepat apabila jarum saat menyerang (strike) jam 12.10 tengah hari. Dr D R Hose memulakan bicara. Keadaan seperti biasa. Suasana agak membosankan. Boleh terdengar bunyi kicauan-kicauan burung dari luar. Ah, aku mahu keluar! Sungguh mengantuk duduk dalam dewan sempit ini. Aku mahukan kebebasan!

Tetapi aku akur dengan ketentuan Allah. Aku datang sini untuk belajar. Kalau bukan kerana itu, sudah pasti aku menghilangkan diri dari bumi UK ini. Aku mahu ke Paris. Didampingi oleh gadis-gadis genit dan montok. Angan-angan ku semakin membesar. Semakin hari, semakin bertambah gadis.

Tiba-tiba.... Kata lecturer telah menarik perhatianku.

"This is what going to happened if you are not immune to Small Pox. Have you ever imagine if you don't have this immunisation?"

Perbincangan yang diutarakan telah membuatkan kelas agak bising. Aku kaget. Aku ingat semua orang tengah tidur. Ambil perhatian juga mereka ini. Bagus-bagus...

Pepunat di laptop ditekan oleh Dr Hose. Slide yang seterusnya.....

"MAK AIHHHH!!!! MACAM HARAM SIKIT!!!! NI BINATANG APA NI????" Aku menjerit.

Jeritan di dalam hati la tapi. Agak-agak la nak jerit tiba-tiba. Hahaha... APA ITU???

Paparan di skrin putih menunjukkan seorang kanak-kanak Africa yang mengalamai Small Pox. Video yang jijik. Sumpah menjijikkan! Ada beberapa pox yang telah pecah. Menjadikan suasana sekitar video itu lebih jijik. Bayangkan, cecair putih pekat mengalir dari bahagian muka. Meleleh-leleh ke tanah. Bukan satu saja, tapi lebih dari lima yang pecah.

Maaf. Aku tak reti nak explain ke'jijik'kan video itu. Aku tak reti. Maaf...

**********************

Penat la cakap ayat bahasa Melayu Sastera. Hehe... Tukar tetapan(mode)

Nak buat cerita, tiba-tiba ada seorang minah salleh ni lari dari belakang lecture hall menuju ke pintu hadapan. Aku rasa dia mahu keluar kot.

Aku pula duduk kat bahagian tepi. Kaki sedikit keluar dari kerusi. Dia berlari pantas. Laju bak harimau belang. Lepas tu tiba-tiba tersadung kaki aku. Dia terjatuh. Maaf. Bukan salah aku naa! dia terus bangun balik dan meneruskan perlarian.

Dalam hati aku, "Mak aihh.. Ni asal minah ni? Jatuh bangun semula. Bagus-bagus. Ada ciri-ciri orang yang tidak putus asa."

Sampai dekat pintu, dia termuntah kat situ. Di depan pintu. Di depan pintu masuk tau. Pintu masuk dan keluar. The only door in the theatre. Damn it.

"Lahanat betul. Macam mana aku nak keluar dari hall ni nanti? Jijik betul la."

Cuba kamu bayangkan, macam mana nak keluar? Aku masih lagi ada unsur-unsur kasihan dalam diri. Aku manusia lembut. Kesian tetapi lucu. Memang LUCIAN. Aku rasa dia muntah sebab tengok video tu tadi. Bulu aku meremang gak. Tapi tak ada la sampai nak muntah. Entah la. Mungkin immunisasi dia rendah kot. Sendiri kurang pasti.

Tu sahaja la cerita dia. Maaf sebab kuarng menarik. Aku type sangat laju sekarang ni. Dah jam 2 pagi. Esok Sheffield Games kena bangun awal. Jam 6.30 pagi nak gerak dari sini. Oh damn it sekali lagi!

Selamat malam semua.

P/S: Cerita ini dipendekkan kerana aku rasa dah semakin panjang.

P/S2: SUSAHNYA NAK TULIS PENDEK-PENDEK!!!

Aku Anoz

_____________________________-

So tell me, have you ever experience the same thing before?


29 comments:

sayaBerd said...

kahkahkah.
ni lg pnjang dr biase la bro.

wakaka

rossoneri said...

experience what??? hahahahah, terlalu banyak cerita yang kamu cerita..mula2 ingatkan mmg kamu tulis ala2 novel..ini 1st time baca post kamu..best2...

Yatre Hayati said...

OMG ! dia muntah depan kelas..?? mesti sangat jijik kan..sampai muntah depan kelas...never ever ever ever experience that!!!

Anonymous said...

at least ok la dia x muntah kat ko. hohoho

et said...

haha.panjang jugak.xpe la.rajin namenye,senaman untuk jari,oke je.senaman untuk mata dengan otak kiteorang plak.begitu.

mcm senget je muntah dpn pintu,abes tu, korang keluar mcmn?

ielamorry said...

haahahahaahahahahahhahaahahahahahahahhaahahahahahahahahhahaha

*gelak golek2 baca entry ni anoz~ haha.

terhiburr~

rhapsody LiN said...

ahahaha...
ku pun x reti tls pendek2. pastu dh membebel pnjg2 bila bc balik mcm bnyk ku ckp kosong je.
gosh!
-_-

Nurul Zaty said...

haha.anoz..
masih pnjang la..hee
tapi xpe2..aku suka je bca pnjg2..
ada feel skit..

zaizax said...

entry pjg ok ape,maksud smpai..anoz2 mmg la kesian minah salleh tu,kalo die xjth kat anoz mesti die xmuntah kat situ,muntah d'tempat yg d'redhai, even nmpk mcm ko kalut type tp entry ne still boleh gelak...hahhahaaa

miloicekaw1119 said...

makin pnjg adela bro!!

deqyalalink said...

panjang gila boley?? huhu... tak larat aku nak bace nyee!!

assyuhada said...

puisi yg menarik....
rupe2nye hanye 2 ayat yg bkaitan...
erm, tumpang sedeyh utk anda coz da 3x miss jumaat, nih yg cuak dok kt negare mat saleh ni...
heh, apapown cucian juge dgn gurl tsebut...
kire bsyukur la bro sbb dyer x melepaskn loyanye di kasut anda mase tersadung tuh...huhu~

ihsan_huhu said...

budak nk kuar pintu tp terlanggar pintu kaca tuh plg bes

ice juliette said...

cam pnjg gak je..
hahaha...
glew jijik...
ade ke termuntah kat situ gak..
adoii...
nseb baek mase jatuh uwh, die x mara ko then tros muntah kat ko.. huhuhu

dee love eiffel said...

kacian gadis tuu.err..tapi dee rase kalau dee pun maybe leh rasa nak muntah kutt kalau tengok video yang menjijik kan . HEE

Cik Ecah said...

pendek betul hahahahahaha lucian lucian..... :P

aNoZ said...

sayaBerd: haha.. agak la.. tp sebelum ni lg pnjng. haha

rossoneri: hehe.. thnx. kalo mcm tu, baca la lagi. follow pun oke. =))

yatre: haa.. tau pun.. mmg jijik. haha

anonymous: agak la. haha

et: haha.. keluar mcm biasa. cleaner dtg bersihkan. haha.. klaka aje. lucian!

ielamorry: hehe... thnx. x smpt tulis pnjng2 lg. cite x lengkap. hehe

lin: haha.. sama la kite. cube baca balik entry ni. kosong je semua. haha

zaty: hehe.. thnx. x pe. pendek pnjng, baca je. support senior! haha

zai: haha.. thnx. kalut ni. bnyk keje nk wat. aduh. huhu

miloicekaw: mana ada panjang.. sebelum ni lg pnjng.. sebelum2 ni. hehe

deqya: x kn x baca kot? sedihnye. haha

assyue: hehe.. tu la. cabaran di dunia barat. kdg2 kene pandai gak. skip je klas kalo x penting. hehe... lucian die. haha

ihsan: ahha... pnah dgr cite. klaka gak. haha

ice: tu la. nsb baik kan. hehe.. kalo x, mmg x tau nk ckp ape. haha

dee: haha.. sama la kite. rasa gak sbnanye. tp thn je la. haha

cik ecah! hahaha.. mmg lucian pun. hehee

anajoe said...

hahahahaha.
anoz nye psl la pmpuan tu jatuh.
mmg lucian betul.
tape ana penah gk jtuh dlu.
kki sbelah msuk longkang.
bygkan sume org duk gelak.
=='

hahaha
pe pun cte ni lwk gile.
:)

philosophy said...

ooo.. x g solat jumaat ye..
hahaha...
ni bukn pendek nye entry.. super duper pnjg da..

anoz.. anoz..

FaTiN said...

experience what bebeh? haha

jatuh tersadung? belom pernah. kalau pernah, oh tuhan. malunye aiiii !!

^^

Norashikin Abdullah said...

haha, btol2
tulis pndek2 x puas

err ekin geli tgk mntah tp x lah smpai nk trmntah gak..hehe ok je kot..relek2 je
(poyo kn?)
haha

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

tulis je... menulis mungkin boleh kurangkan tension.. hehe

Syida Shukor said...

sampai muntah ? teruk tu . mesti vid tu jijik gila en . sian that girl

*sama sama (:

tieykah said...

ooOOoo,xg jumaat ek?report kat ckgu disiplin..

NAJ HEBAT said...

panjang itu bagus.. boleh buat bed time story..

niway.. thanks dtg melawat belog kampong saya..and, salam perkenalan.

maisyara Pot! Pot! said...

nk bg taw. naik semput nk bace law begini bace. grrrr...

Nurul Liyana said...

memang panjang.. tp nana enjoy bace entry anda..:)

Aus MeLankoLik said...

panjang sepanjangnye
tak hingat dunia .
hahahak..
tapi panjang kan bermakna..
hahahak

aNoZ said...

anajoe: hehe.. tu la. mmg lucian.. ana pun sian gak. pdn muke jatuh longkang. hehe

philosophy: hehe.. nex entry nk wat pendek aje. janji!

fatin: haha.. nsb baik. jatuh x malu lg. kalo muntah dpn org ramai lg la malu. haha

ekyn: haha.. oke la tu. tp ssh sket la nk amek medic nnt. haha

zikr: haha.. mungkin gak. thnx bro! =)

syida: mmg super jijik. x ley nk explain. haha

tieykah: nk report kat cikgu sekolah mana? hehe.. x takot. =)

naj: salam perkenalan juga. hehe... jgn pnjng sgt, takot tetdo trus. haha

maisyara: haha.. semput ke? sorry2..

liyana: hehehe.. thnx nana.. ni yg suke ni. =PP

aus: haha.. btol gak. pnjng yg ada makna. haha.. thnx bro. =P