Monday, 8 February 2010

Kau siapa nak cakap pasal aku?!


Salam pembuka kata.

Woahhh!!! This is the first post. Sumpah blank x tau nak cakap apa sebenarnya. Haha... Post yg sebelum ni hanya sekadar gurauan. Tiada kaitan dengan yg hidup mahupun yg mati. It's time to get serious. (why so serious?)

Dalam kehidupan, mcm biasa lah, orang susah sket nak support kita. Apa2 yang kita nak buat, semua diorg cakap x boleh. Manusia selalu nak tgk bukti dulu, baru boleh percaya. Selagi x nampak apa2, jgn harap diorg nak support kita. Contoh termudah:


kita: weh, aku rasa aku nak BUAT BLOG la

mereka: kau nak buat blog?? hahahaha...

kita: laa.. ye la.. ni apahal kau gelak guling2 ni? aku siku kang baru tau! (marah sikit)

mereka: x usah la kau nk bermimpi di pagi hari. kau nak gi klas pun malas. keje x abes2 nak ponteng aje. kalo lecturer tu nmpk kau kat dlm lecture die, sumpah die bangga gila. ni nak buat blog.. mustahil kot!! kau super MALAS dan terimalah kenyataan pedih ini!!

kita: kau jgn ckp cmtu beb. aku kwn kau, kau kena support niat suci murni aku ni.

mereka: aduh! ye la ye la. wat lah blog kau tu. kalau kau x buat, aku sebat lidah kau! ni cara aku support kau ye...


Dlm situasi ni, kira bagus juga kepada 'mereka' kerana bg SUPPORT. Tapi kenyataan dalam dunia ni, ramai yg akan cemuh kita. Bak kata pemenang Man of the Year 1930, Mohandas Ghandi "First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.” (motto beberapa syarikat MLM) ^_^


Siapakah mereka untuk cakap kita x boleh?! Siapakah mereka untuk menghalang kita?! Kau bukan bapak aku. Kau bukan mak aku. Kau bukan abang mahupun jua kakak aku. Kau cuma manusia di dunia yang TAK mahukan lihat org lain gembira! x gune punye org, dasar MELAYU cantas melayu!!! (ini marah)


Jadi utk kwn2 ku di luar sana, buat aje ape yg korg mahu. Kalian sudah bijak utk membezakan baik dan buruk. Kalo itu buat kau gembira, maka buatlah. Jgn kesah apa org lain nak cakap. Biarkan mereka kalo mereka bercakap2 pasal kalian. Kalo diorg ckp bnyk2, HENTAK aje kepala diorg kat DINDING berdekatan. (Lps tu kompom dia senyap) hehe...


Benda ni selalu jadi kat aku. Ramai org slalu ckp belakang psl aku. Nasib baik belakang, kalo kat dpn2 dah memang sah makan kaki aku la kan. hehe... Tp syukur kepada anda semua kerana x perlu dgr cerita ini. Ye la. Aku anoz. Cerita aku semua bosan2. Gebang banyak lak tu. Tetapi ingatlah rakan2, Nobody can predict how high u can soar, until u spread ur wings and fly!

"x abes2 ade je cite kau ni. panjang lak tu. bosan aku dengar!" kata segelintir teman aku. Without further a due, I'm signing out.

I am Anoz.


__________________________________________________________________


So, tell me, have you ever stop doing things just because people says about u?

14 comments:

Aimi said...

yg mlm tu betul la.i selalu dengar.hehe

Anonymous said...

salam...
congrats for your 1st post, moga ms ko lebih terisi ng mende2 berfaedah=)

'Jadi utk kwn2 ku di luar sana, buat aje ape yg korg mahu. Kalian sudah bijak utk membezakan baik dan buruk. Kalo itu buat kau gembira, maka buatlah. Jgn kesah apa org lain nak cakap.'

mmg btol ape ko tulis,tp manusia xlepas dari melakukan kesilapan tanpa disedari.bile org lain tegur kesilapan/kesalahan kite,xboleh la kite nk ckp "sape kau nk ckp psl ak?"...
ms tu,org2 di sekeliling kite nk tegur utk kebaikan kite jugak=)

troskan ng post yg membina!

aNoZ said...

aimi: yup. its right. kebanyakan MLM di malaysia la tapi. hehe

anonymous: thnx. hehe.. mungkin ade slh phm dgn ayat tu. aku kene bg structure btol sket la lps ni. takot nnt masuk jail lak sbb slh ckp. haha.. anyway, thnx for visiting. support oke! ^_^

ihsan_huhu said...

bagus2. sng mak ko nk tau bape kali ko ponteng klas seminggu

ahmad syafiq al-gonzalez said...

aku la syafiq afifi :P

Anonymous said...

dasar MELAYU cantas melayu!!!

aku setuju sgt2 dgn ko. walaupun ku melayu, aku rase melayu ni sgt teruk. x kenang jasa n x boleh tgk org lain senang. neway,nice job. teruskan usaha ya! aja2 fighting! :DD

izzahfarhana said...

hahaha masuk2 dah nampak iklan google.phewwww.bape kali ak dafta ng google asyik dirijek.hampesss.tahniah2 cepat bt post bru ak nak baca!

aNoZ said...

ihsan, aku x bg tau specific. so, mcm die x kn tau la kan. haha

syafiq, ohhh kau rupenye.

anonymous, thnx.. nnt ada post utk melayu cantas melayu.. nantikan ye. hehe

izzah, i'm lucky. google syg aku kot. haha.. thnx anyway. =)

DeVoTeD LiLy said...

sebat lidah??
hahaha..
sebat bontot aku pnah tgk..
ko demo sket anaz sebat lidah cane,..

-iZ- said...

kami mahu post baru!!!!!!!!!!

aNoZ said...

mira: hehe.. nnt aku tunjuk. aku buat kat kau ok? haha

iz: dah ade dah. sehari 1 oke? hehe

sugar said...

i almost delete my blog...sebab ada orang tak puas hati dengan 1 post yang i tulis.

time tu sumpah rasa mcam gelap dunia [sekejap] sebab dia punya kesan tu memang melampaw.kena pulau [kononnye]...but then...ramai pulak yang jadi silent reader sebab nak taw kot2 i ada post pape yg kontroversi lagi ke.

then bila i post pasal benda laen pon...ada pulak orang nak terasa. haih. tahi betol. bukannya i tulis pasal dia atau yang berkaitan dengan dia pon.

lepas tu..bila i nak post pape..kena pikir beribu kali. kang tak pasal2 ada yang suka2-nak-psycho-diri-sendiri cakap i tulis pasal dia.


dan kenapa i rasa macam dah terbuat karangan neh? -_-"


tapi bila u kata... "Jadi utk kwn2 ku di luar sana, buat aje ape yg korg mahu. Kalian sudah bijak utk membezakan baik dan buruk. Kalo itu buat kau gembira, maka buatlah. Jgn kesah apa org lain nak cakap. Biarkan mereka kalo mereka bercakap2 pasal kalian. Kalo diorg ckp bnyk2, HENTAK aje kepala diorg kat DINDING berdekatan. (Lps tu kompom dia senyap) hehe..."

i macam terbuka mata.
u betol.bagus anoz.
haaa.
itu je i nak cakap sebenarnya.


*sorry.panjang sangat*

teruskan menulis yup.
sila rajen update yaa.
haaa.

aNoZ said...

sugar, bagus la kalo dpt pengisian dari my blog. hehe.. kdg2 mmg susah pun bila org menegur kita. lagi2 kalo keras kepala mcm sy ni. mmg payah la.. hehe.. tp smpai bila nk jd mcm tu? kite kene improve diri sndri gak. x ley la berada di jln yg slh. tol x? hehe.. i like ur style..

Aireen said...

yup..i did stop..but it's only when their sayings r da right things to follow on..

if u think u r rite..juz do it..but b4 u think u r rite..do consider from all apsects - ur perspectives, n others'..

in brief, make what people say to reflect urself..n then improve urself if u r wrong..if u rite..keep up da good work..(^_^)