Thursday, 18 February 2010

Konsert Search atau Ceramah ISK?

Lahanat betul la. Keluar-keluar dari bilik je dah dapat rasa kesejukkan melampau. Kata winter dah hampir tamat? Lahanat mana tipu aku ni? Aku keget. Pelik memenuhi dada.

Damn lah suhu ni. Aku tengok air celah-celah rumput dah jadi ais. Air dalam badan ni kamu jangan main gila! Hampir jadi ais juga rasanya. Makin lama langkah makin berat. Sial betul. Lemak aku semakin membeku. Aku risau...

__________________________________

Post kali ini agak serius.

Ada beberapa orang menggesa aku menulis perkara yang berilmiah. Aku rasa post aku semua ada pengajaran. Cuma agak tersirat kot. Bab-bab ilmiah ni aku agak lemah sikit. Tapi x salah kalau mencuba.

Kita tengok sendiri post seperti ini ada orang suka atau tidak. Aku tidak gemar. Perkara serius buat aku pening kepala. Cukuplah sekadar serius di dunia realiti. Dalam blog nak serius sakitlah aku. Siapa nak tolong kalau aku sakit? Kalo dah ada isteri atau kekasih x apa juga. Boleh tolong bagi minum susu di rumah.

Semalam aku keluar berparti. Orang ajak aku kenalah ikut. X manis lah kalo menolak setiap kali menerima pelawaan orang. Sebelum ni pun dah ada beberapa party yang aku menolak manja.

Tapi semalam gadis comel yang menjemput. Mana la x cakap YA. Aku rasa Mat Pear sendiri pun x mampu menolak pelawaan itu. Siapalah aku untuk menolak? Aku bukan ahli sufi. Aku bukan ustaz. Aku bukan abang usrah. Aku juga bukan Mat Pear. Aku Anoz...

Sahabat rapat

X mahu aku letak gambar aku sendiri. Nanti kamu geleng-geleng kepala. Yang kalian perlu tahu, aku masih kacak menawan dan disukai ramai. Lagi-lagi dalam berpakaian sekolah ni. Gadis-gadis sekolah pasti tergoda dgn kekacakanku.

Anyway, sedang rancak aku berjoget lambak, seorang sahabat telah menalipon/menelefon/menalifon.(aku dari dulu x reti eja)

Aduh. Potong steam lah dia ni. Aku baru je nak ajar orang Bristish menari tarian tradisional. Tradisional baru mencabar. Setakat sehati berdansa tu, aku masuk mesti menang. X ada cabaran langsung. Huh!
Bat : Assalamualaikum akhi. Kaif Halak?
Anoz : Lu apahal mat call aku malam2 buta ni?
Bat : Anta tengah buat apa? Asal bising sangat background?
Anoz : Aku tengah berparti doh! Datang UK x berparti rugi lah!
Bat : Astaghfirullah. Anoz Anoz. Apa nak jadi ngan anta ni? Ana nak datang Sheffield sabtu ni. Ada ISK. Jom la JOIN?
Anoz : ISK? (gulp) Bat. Esok aku call kau balik. Bising la skang ni. Tata titi tutu...
Bat : Anoz. Hello. Anoz. Hellllooooo.. Are you there? Anooooozzzzzzzzzzzz~!!!!
*tuut tuut tuut tuut*

Apakah itu ISK? ISK adalah Ini Sejarah Kita. Dalam ISK ada banyak pengisian. Kebanyakkanya mengenai sejarah sebuah ummah yang pernah menguasai dunia. Ya. Pastinya umat Islam. Naik turun kegemilangan umat Islam sejagat. Mereka akan menganalisis ummah Islam. Rahsia kegemilangan sebuah ummah akan dibongkarkan. Titik-titik kelemahan sebuah ummah juga akan diketengahkan.

Sebenarnya.......

Aku dah beli tiket consert Search di Liverpool. Kalau ikut sejarah Rock Kapak Malaysia pula, mana pernah mereka datang ke bumi UK. Ni kira first time. Aku sebagai peminat setia rockmantis, mana boleh lepaskan peluang seumur hidup ini. Kalo kat Malaysia dulu, konsert Search di Awan Biru tu aku wajib pergi. Kalau x pergi, perut rasa x sedap hati. X tahu kenapa.

Haihhh.. Keputusan aku macam mana?

Aku kaget. Aku pening. Keringat memerah otak untuk berfikir. Keputusan perlu dibuat. Tiket sudah dibeli. X kan nak burn saje 25 pound aku? Kalo RM25 aku x kisah lagi. Takat RM25 tu aku buat pengelap hingus aje. MACAM MANA NI?

___________________________

ISK? Mesti la aku nak pergi. Seronok la bila dapat tahu mengenai sejarah ummah kita. Aku pernah jumpa seorang mamat lagend di Southampton. Ammar Roslizar namanya. Banyak juga perkara dia tahu. Cerita punya cerita punya cerita, makkk aiiiihhh!!! Dekat 2 jam aku bersembang dengan dia. So, aku tanya la dia sesuatu. Dialog seperti berikut;
Jejaka kacak: Ammar. Macam mana kau tahu banyak sejarah pasal umat Islam eh? Kalo kau pegang buku sekarang logik sikit. Ni x ada apa-apa pun. Macam mana kau ingat tarikh-tarikh semua ni?
Abg Legend: Noz. Sirrah ini sama macam sejarah kehidupan kita. Kau ingat x tarikh kau lahir n semua perkara mengenai diri kau sendiri?
Jejaka kacak: Mesti la ingat. Diri aku mesti la aku ingat!
Abg legend: Samalah dengan ummah kita. Jika kita menghayati semua perkara yang pernah berlaku, pasti kita boleh ingat. InshaAllah.

Haaaa.. Legend tak legend la mamat ni kan? Bangga aku dapat bersalaman dengan dia. Taksub aku dengan dia semakin meningkat. Tapi tak ada la sampai tahap aku nak minum bekas cucian kakinya. Hohoho... 

Dah beberapa kali aku missed ISK. Salah satunya di Manchester. Tapi kali tu boleh dimaafkan sebab aku baru je habis exam. Alasan yang kukuh. Yeah!!!

Sebenarnya aku rindu nak pergi ISK. Program ni sangat menarik. Banyak input yang boleh kita dapat. Aku yakin, bila kamu pergi, sumpah akan rasa takjub! Keluar-keluar dari program, mesti rasa nak berjihad di jalan Allah. Semangat bangkit secara mendadak. Begitulah penangan program ni. Salah satu cara untuk menjadikan kita Muslim sejati. InshaAllah.

Sejarah Islam bermula dari Zaman Rasulullah dan diikuti oleh kerajaan-kerajaan seterusnya. Pemahaman terhadap sejarah adalah amat penting berbanding ingat tarikh-tarikhnya. Kamu masih ingat x? Dulu, kita pernah berjaya. Menakluki 2/3 dunia. Tetapi secara tiba-tiba, kita runtuh.

Apa cerita? Haaa... Untuk itu, mari kita tatapi video dibawah. Kalo rasa semangat mendadak, aku sarankan kamu pergi google tentang ISK. Mari sama-sama kita mendengar tentang sejarah ummah kita. Semoga ada manfaat.

Tribute to Alarm Me
 _________________________________________

Siapakah Search? Mereka adalah kugiran yang melopori industri rock Malaysia. Mereka telah menghasilkan lebih 20 album dan semuanya laris di pasaran seperti pisang goreng panas. Tiada anggota maknyah di dalam kugiran ini dan pastinya mereka juga bukan boyband seperti Newboyz atau Backstreetboys. Lambang mereka pernah menimbulkan tanda tanya kepada semua orang. Lambang piramid dan menunjukkan pengujaan kepada Illuminati. Tetapi sampai sekarang, mereka masih menggunakan lambang tersebut. Aku x tahu kenapa. Wallahualam bi shawab.

 
lambang kumpulan search
________________________________________


Bila fikir-fikir balik, ISK selalu dibuat. Mungkin tiap-tiap 2 minggu sekali. Konsert Search pula seperti menunggu kucing yang bertanduk. Berzaman nak tunggu, baru mereka nak datang. (maaflah. peribahasa x sesuai.)

Jadi aku rasa aku akan pergi konsert Search. Lain kali aku pergi ISK. Janji....

P/S: Dialog yang diatas tu tealh diolah sedikit sebanyak. Aku x ada la teruk sangat. Hehe
________________________________________

So tell me, did I made the right decision?

39 comments:

hans said...

hahaha
search best kut

gadis manja said...

hai abang kacak. salah keputusan ni. hehehe

joegrimjow said...

bak tiket search sini
ko p isk

bro said...

bro, gua cadangkan lu gi ISK lah.....
bayangkanye...klau otway gi konsert tu kena langgar lori kerr..kan mati katak namanya tue, lu xtakut kerr..haha.....(kalau kena langgar..klau selamat je?....brapa precent lu yakin yg lu CONFIRM selamat?..haha.....)

alaaa..gua berani ckp sama lu la bro, ape sangat la 25 pound tue...lu try mintak ganti kat abg lagend soton tu, sure2 die sanggup ganti punyerr...klau dia xnk, gua pon sanggup bayar la bro.....ape sgt la 25 pound tu bro......

mmg, ISK banyak kali buat bro......tp again, CONFIRM ke yg next ISK ni lu dapat join?...manalah tahuu.......haha.....

lu pikir la sndiri broooo....:D

maaf salah kata, gua tau ada je yg xsokong gua ni..tp at least gua dh smpaikan bro.....so, jgn cari gua n mamat2 ISK klau jadi apa2 ye nnt ble2...hahaha...chau chincau....lesapppp...

geng anoz said...

go anoz go anoz!!!
ko gi je konsert search.
best kot.
betulkan niat la.
niatkan kau gi sana sbb nk merapatkan ukhuwwah dgn ahli search.
kwn lama luw lak kan?
hahaha....
aku kalo ada kat uk, aku gi je.
suara syaitan. hahaha
-geng anoz-

azaliahjsalleh said...

perghhhh peminat search !

aNoZ said...

hans: mmg super best pun. x ley ckp ape2 la. haha

gadis manja: hehe.. =))

joe: kau bg 25pound aku layan. haha

bro: haha... thnx utk peringatan tu.. sial ah bro. keget do gua. still x tau nk wat ape. lu super legend boleh la cerita. gua punye idaman dtg sini kot. melepas nnt bro~ haha

geng anoz: haha.. thnx ah! mcm menganjeng gua aje..

azalia: yup.. perminat hidup mati. hehe

Anonymous said...

awat offensive sgt blog kali ni anoz...

aNoZ said...

part mana yg offensive? sorry la ye. masih dlm perjalanan mmbetulkan diri juga.. x de la.. org ckp aku ni x pnah nak serius.. kang aku serius btol2 baru korg tau. hahhaa

true reds! said...

salam syg dr liverpool..oi anoz,ak pernah mngalami nasib cm ko gak brader..ad skali tu,geng livrpool anjurkan main bola pdg 11 a side..ak pon smgt gile,on a nak main! ko tau2 je la,sangap gile kot nak main..maklumlah da lm x main..last skali ms training bola kat stad paroi lumpur..siap ak angkat boot satu..ko igt murah??!!mahal dow smgt nye psal..skali bru ak sdar clash ngan isk dorg wat kat livrpool..dorg ajak aku dah pon..ak on.(bangang tol aku,dua2 skali ak on)..pastu ak psg a niat sok pagi ak nak bgn awl2 tros cabut umah membe ak pastu grak maen bola trus..hahahahaha..tp bodoh gak,xlogik lgsg ak bgn awl pagi ms weekend..last2 trkantoi ngn mat2 yg nak bg isk tu..thnx la bgn lmbt..ak pon sdey jek,kesal dgn sikap ak bgn lmbt..tp ms berlalu, ak cuba ikhlaskan diri dgr isk tu..lm2 bru ak sedar, ak x rugi..sgt5 menarik prhatian ak cite ni..bru ak sedar ad hikmah disbalik bgn lmbt..

deqyalalink said...

pergi search je..isk esok :p

PeRaNTau said...

tak boleh bla gaya bat dalam tu...haha...

pasang niat untuk jadi lebih baik :)

Allah akan tolong ko

icejuliette said...

wah!
name nk ltk jejaka kacak je ye... huhu!
ye2, anoz kacak (wink2)
nie btol xnyesal ke xnk p ISK??

rhapsody LiN said...

ahahaha... kalau lin, better g konsert search la kot..
haha.. astagfirullah.. aku jaat. :p

bukan ape.. yg pnting ko x tinggal solat n jg batasan. ISK tu org pnggil sunat je.. lgpun 2 minggu sekali ada. dlm islam pn ade kata tak salah nk berhibur, janji x lepas dri batasan.
islam ni kan mudah.
:)

teringat masa nk study kat australia dulu. lecturer selalu pesan kalau dh kat oz nnti, nk party jgn smpai lupa study. woah... matsaleh pesan mcm tu kat asian. adeyh.. insaf2~ :p


**p/s : kalau ko g concert tu tlg nyanyikan lgu tiada lg untuk aku ye..ari tu p karok gian xda lgu tu. huhu..
(=.=)"

laskarmentari said...

ANOZ!!!ISK!ISK! PEGI ISK!TAK KIREEE!!!!

zacharias said...

pergi la mana2 pun.

search brainwash cara musik.

ISK brainwash cara lain..

in the end, lu keluar, result dia sama je, lu kena brainwash.

kalau lu pegi search, maybe keluar tu, rasa cam best pegi.. tapi takat tu aje la kot..

kalau lu gi ISK, lu akan di brainwash.. pastu lu gi usrah, pastu lu akan hafal semua idea2 hasan al banna & maududi.. pastu lu pun akan bercakap gaya spesen dengan budak2 isk lain. pasal lu hafal dan bercakap senada.

pastu lu join MSM, jadi bila lu baca quran, tafsiran semua pakai zilal je, sebab itu la yang afdal bagi lu. Dan lu pun rasa ikhwan sahaja yang tepat, dan tiba2 tanpa lu realise, lu pun dah sama dengan semua orang dlm group tu.

tiba2, datang la brader abim bercakap pasal jemaah nur yang lu tak pernah dengar, dan mungkin lu tak tau pun pasal ISK tak cakap. maka lu pun bantai derang salah. Pastu lu tengok ustaz2 kat mesia pun join pas, maka lu pun bantai derang satu round lagi..

maka in the end, lu pun happy, sebab duduk sama2 orang bijak dan baik.. lu pun hidup happily ever after, dan lu pulak brainwash orang lepas tu.

ihsan_huhu said...

g je konset tuh. ISK tuh ble2 pon ade ag. ko dok UK lame2 kang konfem r ko pon leh boring dgr byk kali.

tp ko budak baru, ko kne r g ISK dlu hahaha

milimilo said...

search?xminat..hurm..kalo aku,2-2 pun xpegi..heh =P

mimi mimi said...

oh, sunggoh berbelah bagi nmpaknye.. hati ko lbey berat kat mna? depends on ko lah. sbb ko yg akn tanggung suma..huhu

Aireen said...

salam anas..

Dan Allah SWT berfirman, " Dan kalau syaitan (org jahat) membisikkan kepada engkau suatu kejahatan, maka berlindunglah kepada Allah, sesungguhnya Dia itu Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui" ~
(As-Sajdah:36)

It's all up 2 u anoz..but do remember..evrything dat we do relates to Allah..but..when we r deciding sumthin..we better make istikharah..He knows better..rely on Him

"Boleh jd kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, n boleh jd (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui" ~ (Surah Al-Baqarah: 216)

im sorry yea..if da comment hurts u..

Norashikin Abdullah said...

lah bro anoz..haisyh mcm mne nk ckp ni ye..srba salah dibuatnya
sy thu bro anoz ske sgt ngan search
tapi........
ermm........

bro jaga diri sndiri n jaga iman..
ye tue pling pnting..walau d mne jua anda brada

=) peace from me

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...lipa kan je la konsert tu bukan ada pekdah pun....

Anonymous said...

ISK

"Boleh jd kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, n boleh jd (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui" ~ (Surah Al-Baqarah: 216)

sungguh, konsert tu batil kerana dengan jelas menggalakkan percampurgaulan antara lelaki dan wanita.nk rapatkan ukhuwah dgn ahli search?niat x sesekali menghalalkan cara.

sekadar menegur^_^

hans said...

aku nih sebab tak ada duit jer
kalau tak dah gi serbu dah

bro said...

nasihat ikhlas utk semua sekali yg membaca ni, khusus utk zacharias...minta hentikan segala provokasi dan mengata orang, sebaliknya nilailah.."apa yang dah aku lakukan? selain memburuk2kan orang lain.."

berhati-hatilah bila berkata2, sbb semuanya akan dipertanggungjawabkan kelak...klau kita mnybbkan kpd kbaikan, insyaAllah akan dpt pahala spt mana org yg buat kbaikan tu..klau kte mnybbkan kpd kejahatan, dapat saham utk kjahatan tu juga..(makna hadis..)

kwn kte anoz ni minta pendapat, so bantulah dia..bukannya menambah peningnya...

moga Allah tunjukkan yang terbaik utk anoz..

p/s: letih dgn golongan yg lebih rela tgk org lain melakukan keburukan, dari buat kebaikan tapi bukan dgn kita...moga Allah membalas dgn seadil2nya....

Anonymous said...

anoz.
aku knal ko dah lame dah.
aku tau ko ley wat ape yg terbaik utk ko n utk org sekeliling ko..
do the right thing bro!
ko legend langkawi n kms kot.
ko kan ANOZ

Anonymous said...

islam itu mudah bukan kita penganutnya memudahkan islam itu..trus trang,jelas dan nyata,lagi bersuluh torchlight konsert2 sebegitu bcmpur lelaki dan perempuan,beronggeng sana dan sini..lainlah kalau konsertnye itu diasing lelaki dn prmpuan.(konfem x)..

cube fikir sekejaaap je..kalau nabi Allah s.a.w ada dlm zaman kita..apakah ini yang nabi nk..umat nabi Muhammad ke kite.....

kadang2 artis xde la lbih2 nk berhibur/menghibur/cr makan..tp org yg pegi konsert tu yg lbih2..

nnt kat akhirat nnt,stiap sen/pence yg dbelanjakan akan disoal..lg byk duit kite blanje pd bende2 lagho,lg lame lah hitungan kite..

wallahu'alam...

maisyara Pot! Pot! said...

stiap kali pergi bndar seri putra dkat bangi, jmpe amy search! jgn jeles.. hahaha.. :P

aNoZ said...

true reds: semua benda pun ada hikmah dia. bagus la sbb kau x gi main bola sbb dgr isk. bagus gak apa. haha... anyway, thnx ah bg ceramah pnjng2. hehe

deqya: pergi isk dlu.. search esok. bunyi bes sket kan? hhaha

perantau kamal: tu la. Allah sentiasa tlg org yg nk berbuat baik. thnx..

icejulite: hehe.. ade surprise die. nantikan post berikutnya

lin: boleh2... nnt aku siap nyanyi skali.. tp malu la nk post kat sini ramai org baca. hehe

laskar mentari: x elok paksa2 org. hehe... pergi isk kalo hati terbuka la eyh. =))

zach: aku setuju sgt2 ngn kau. biasalah semua benda ni. aku pun x berani ckp ape2. takot tersalah ckp plak. nnt aku plak yg kene shoot kepala. haha... anyway, yg plg penting kite kena pandai jaga diri. btol x? thnx for the advise

ihsan: hehe.. ni yg aku suka sepupu aku ni.. idea bagus lah. hehe

milimilo: haha.. kalo due2 x pergi mmg senang cite kan. tp kalo minat due2 mcm mana ye? hehe

aNoZ said...

mimi: nasihat yg agak x ley bla. haha.. hati aku berat kat due2. so nak x nak, kene pergi due2 la kan? haha

aireen: dont worry.. it doesnt hurt me at all.. biasa la dunia. kita kena terima semua teguran. x ley la nak keras kepala kan? thnx anyway...

ekyn: i love ur comment. thnx!!! =)

alimaz-kembara: kadang2 kene berhibur juga. haha

anonymous 1: thnx kerana menegur. pilihan terbaik akan dibuat. =P

hans: kalo aku ade duet lebih, dah lama aku ajak kau skali. haha

bro: apa yg dia ckp ada kebenaran gak. cuba pandang dgn mata yang luas dan hati yg terbuka. kalo baca elok2, dia x ade pun nak provoke sama2.. ni la slh 1 sbb malaysia x ley ada kebebasan berkata2. semua mudah terasa. hehe.. maaf bro.. i love u. =))

anonymous 2: aku paling suka komen kau.. i love u! bangkit semangat aku sikit dgr comment mcm ni. haha.. thnx.

anonymous 3: terima kasih atas nasihat tu. kita buat apa yg terbaik utk diri kita. jgn dipersoalkan oleh org lain dah la. InshaAllah x ade ape2. thnx lg skali..

maisyara: hehe.. umah dkt eh ngn die? nnt kem slm k. kwn lama tu. =PP

Kawan Perantau said...

Wau! legendnya! comment2 bile dibace mmg perg,perg,perg!

JMR said...

lepas g search, g la plak isk..tak slh ponkan..bukannya ko g mabuk2 ke apa kan..

FadzniMuhammad said...

Search!!!!!!!!!!=) rmai gak member2 sheffield g..huhu

but if g ISK pun gi bgus..huhu

assyuhada said...

salam...bro anoz...
err...masih berfikir...timbang sukat search n isk atau sudah ade kate putus...
moge sye x trlmbt....
ape kate anda bwat istikharah?
heh mestilah more to isk kan...
er..sory,act.sye nk nyatakan yg sye setuju kpd reramai pengkomentar di atas sne...
er...sye tatau cmne cara hidup bro kt sne...tp yelah kite kat bumi org kan,ape salahnye kite rapatkan ukhwah dgn saudara2 seagama kite yg jelas dan terang di jalan Allah...
ma n pa da x ble nk halang....dahjejauh camni...ade saudara2 yg prihatin...itu satu ptande yg baek...ade org sygkan kite lg.bro!
erm lgpown klu g search tuh...klu kt msia pown ble thn rojak2manusia dlm konsert tuh...ape lg plak kt bumi yg umat Islamnye adalah minor tu...
err..sye minat gak lagu2 search tuh...tp denga kt cd pown sedap juge kut.heh.buat halwa telinge saje...itupun kire melalaikan jugak tu, bro.
eh..sye ckp jer moge bro terus fikir yg terbaek...ape pown, sahamnye pd diri kite sendiri juge...
uh pjgnye komen kali nih...mmg bersungguh2 mintak bro fikir ngan penuh hikmah..
maaf dipinta..sye pohon undur
assalamualaikum~

FarhanaDr said...

Takmo ckap ape betul ape salah.. Satu jek mau cakap.. Balik malaysia jek laa anoz.. Hahaha.. ;p

Entry2 kamu ade jek pengisian, dapat merasakannya walau tersirat.. Hik hik.. Teruskan jek style anda mnulis.. Best.. Ngeee..

~ tapi kan.. nape minum susu ek? bukan minum air ke, fresh oren ke.. wawawa.. tak paham laksss.. hoho..

Anonymous said...

salam..
huhu..panas gak topik ko ni kan anoz..
cian kamu..
but dgr la kata hati ko..
even ko pegi ISK nnti,separuh hati wat pe..
duk teringt kat search tu..
x pasal2 rugi je.1 input pun x lekat dlm otak ko..
apepon sume bergntg pada niat gak..
tpi betul gak tbe2 ajal dtg ke..
seram gak tu walaupon bnda tu pasti dtg bile2 mase..
insyA ak rase ada masa laen yg lebey baek tuk ko pegi ISk tu dgn keadaan yg bersedia sepenuhnya..
jgn terburu2 nk hijrah dgn tgk sekeliling..
tgk kemampuan kta dlo...
chayok2 anoz..
ikhlas dri ak ni..hahaha [alexulum]

aNoZ said...

kawan perantau: aku mmg legend pun. thnx lah. hehe

JMR: aku setuju dgn kau. hehe

Fadzni: betul2. search kot! sape x nak pergi kan? haha

assyue: hehe.. x pe. comment panjang2 ni sy suke aje.. nmpk sgt kita ni disayangi.. btol x? hehe... kputusan dah dibuat.. thnx tau! thnx sbb bg opinion. =))

farhana: asal nak balik malaysia lak? awal lg la nak balik. hehe.. thnx for the support. =))

anonymous: agak panas. tapi aku cool. so, panas dan cool boleh aje layan same2 kan. hehe... thnx sbb bg nasihat.. akan ku gunakan utk kegunaan masa akan dtg. hehe... thnx lg skali. =PP

zacharias said...

anoz & bro,

aku cakap tu, berdasarkan observation. Pasal aku dah muak tengok budak2 undergrad kena brainwash, minda tertutup.

Be it ISK, atau search, point aku sama je. Open your mind.. kenali mana betul, mana salah.. mana hitam mana putih.. dan semua tu, kena tambah ilmu, belajar, tambah pembacaan.

aku pun cousin korang gak.. so aku pun bagi nasihat yang terbaik, walaupun dalam suasana agak ekstrim.. so pikir2lah..

Nanti balik mesia, boleh la kita bersembang2.

Oh, jangan lupa ya projek IKRAM (buat budak2 jim & isma)

Aus said...

cibai anoz..
kau belakang kan ISK..
hahahak..

ceh , ayat dramatic je . hahaha , saje aku bagi .

hahahaha , tak kisah la ape kau buat , asalkan ikhlas . kalau kau g ISK tapi x ikhlas ape barang .

hahahaha .

haa , lagi satu kau jgn buli ammar . nanti kirim salam same ammar kalau jumpa . hahaha .
cakap ngan die , aus dah bertambah baik . hahahak...


last skali , aku minat seacrh gak . hahahak .