Wednesday, 10 February 2010

Blogging Membuang Masa

Salam rakan bloggers.

"Aduh. Bapak payah la sial nak buat blog2 ni semua!"

adapted from http://www.kf6nvr.net/blog/archives/images/computing_stress.jpg

Betul2! Time awal2 nak buat blog ni, hati aku agak porak peranda. Terasa mcm sentiasa x ada masa nak buat. Nak gi kelas malas, nak buat kerja pun malas, ni pulak nak buat blog. Memang super malas la kan. Aku kan Anoz. (Malas is my middle name)

Ramai orang yang tanya, "Apa tujuan kau buat blog ni Noz?"

Aku selalu jawab,
"Ni saipa nih? Ank x puaih ati tang mana? Mampuih pi kat aku lah! Satgi aku tibai ank baru nak tau!"
(Masih x melupakan asal usul diri walaupun di negara orang)

Aku ade sebab sebenarnya:

1. Mendisiplinkan diri - Aku dari dulu mmg manusia yg x berdisplin. Peraturan tu semua mcm sampah aje aku buat. Langgar suka suki aje. So, aku nak post sehari satu. Disiplin ni! (Jaga masa dan jaga tahap kerajinan)

2. Diari - Mengingatkan perkara yang pernah berlaku kepada diri aku.

3. Mengubah pemikiran manusia - Sedar x sedar, cerita2 kita ni ade pengajaran dia. Kita cuma perlu baca dengan tenang dan fikir secara dalam.

4. Mengubah dunia - Aku manusia yg kerdil. Bak kata Rasulullah, kita x boleh ubah dunia terus. Firstly kita kena ubah diri sendiri, lps tu ubah keluarga kita, lps tu ubah jiran tetangga. Akhir skali baru boleh ubah seluruh dunia. InshaAllah.

5. Rahsia - Sebab UTAMA aku buat blog. Bukan x nak bg tau. Tapi rasa mcm belum tiba masa dia lagi. Wat masa sekarang, simpan dalam diri aje la k...


Aku dah buat blog. Apa orang kata?

RESPOND POSITIVE

 RESPOND MEMBINA


 RESPOND MENGANJENG

 
 
 

Tapi sebenarnya, respon menganjeng la plg aku dpt bnyk. Mcm sial sikit la kan rasa. Hehe.. Dalam masa 3 hari, aku dah dpt 22 Followers. Kira nombor yg menakjubkan la bg aku. So, benda ni buat aku masih hidup dan masih meneruskan niat berblogging ni. Semoga boleh diteruskan smapai bila2. Terima kasih semua orang! Begitu penting ukhuwah antara kita semua. *beep beep*

Special Tribute to Hasmawidda Ramli. Sebab dia org pertama yg menghebohkan berita aku memasuki dunia blog. Walaupun aku tgk muke die rasa nak terajang, tapi dia kawan yg baik. Sejak dulu aku knal dia, saiz x pernah berubah. Sentiasa sebesar pokok dpn umah aku. Tapi aku x kesah saiz, sbnanye hati tu plg penting. Hati dia sentiasa menyayangi aku. =)

P/S: Sape yg x de blog lg, jom la buat! Kita boleh lihat dunia dlm prespektif lain. ^_^

Aku Anoz
______________________________________________

So, tell me, why blogging?


16 comments:

widda_me said...

anas!!!!
nama penuh aku ok!
owh..aku sayang ko jugak...
and btw..
time lower form aku kurus lg ek...
ada la gak isi..tp x sbnyk skang..wakakaka

wlupun ko ada gigi siung lebih aku pun syg ko..

joegrimjow said...

kekeke, nak ku pomot ke noz? join dlu contest tu. hehe

tau nape buat blog ni
sebab pompuan
kekeke
btol kan?

akhialgebra said...

weh, pehal komen aku masuk kategori menganjeng plak...supportive kot..
seman~

Anonymous said...

blogging mmg buang masa pun...

aNoZ said...

widda: hehe... nsb baik kau x mrh. len kali aku kutuk kaw2 punye..

joe: ishh.. mana ade.. ade sbb tersendiri. hehe

seman: ayat bdk2 kms sume menganjeng. x ley tentukan. hehe...

anonymous: kepala hotak kau. nak aku sepak kepala kau? fikir dulu before ckp(sorry)

Norashikin Abdullah said...

eh spe kutuk blog anoz ni..bes je..ekin ske bca ape...mnarik ape yg dia tulis..ehh a,aa ske dgn ape yg rsulullah ckp..ubah sket2 dulu
ehh nnt tba mse bg taw sbb utama blogging
blogging is fun..really..seriuss..nnt boleh addict sket..kuikui
truskn kn mnulis blog yg bes ginie

Nurul Zaty said...

haha..ur post superb ar senpai...hee pkmbangan yg bgos..3 day with 22 follower..hehe
tggu jdi thousand..mmg hbat lah..:)

chika said...

hahhaha.
selamat berbelog anos ^^

aNoZ said...

ekin: thnx sbb bg respon positif dan membina. syg lmbt sgt, kalo x boleh masul dlm entry ni. hehe.. sy suke blog ekin gak. lagu best~

zaty: kjap je ni.. esok2 dah layu la.. biasa la tu.. ssh nk cari org setia ni.. pembaca setia x ade lg la. harap bertambah lg la kan. hehe

atikah: eh. hai!!! thnx

AzuanBudakMemandai said...

ak orang ke 24 follow ngko wakaka

ihsan_huhu said...

yg ko update hari2 tuh sape suro. utusan update hari2 sbb org bli

Fi3LiNa said...

keep on blogging.:).

aNoZ said...

azuan: thnx sbb folo

ihsan: saje je. nk mendisiplinkan diri sndri. haha

fitrilina: thnx. sama2 la kite oke. =)

izzahfarhana said...

betul blogging nk kna disiplinkan diri,payah gak nak buat entry.nk kena pikir2 gak.pastu nak kn letak gambar br best sikek.nak3 disiplin bile mule mnjana income.HAHAHA.

aNoZ said...

setuju ngn izzah.. bende ni boleh disiplinkan diri sndri.. tu la ape yg patut kita buat. nice eyh. hehe

cik bunbun said...

blogging tak buang mase. ttp suke ur blog. cepatla hupdateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

huh.