Tuesday, 9 March 2010

Tips Mengambil Keputusan

Salam.

Terasa dah lama tak buat entry yang bermakna dan berisi. Sebelum ni semuanya mengarut. Mengarut sikit tak apa lagi. Tapi semuanya mengarut banyak.

Aku baca pun rasa nak sepak kepala sendiri. Patut la aku tengok poll nuffnag yang aku buat tu ada 20% nak sepak kepala aku. Aku pun terasa macam tu juga. Aku manusia yang normal macam kamu juga. Kadang-kadang ada rasa nak sepak kepala orang juga. Jom sepak kepala aku ramai-ramai. Haha...

______________________________________

Coretan hari Selasa 9/3/2010 jam 1500 waktu tempatan.

Esok hari Rabu. Lusa hari Khamis.  Awat dengan hari Rabu dan Khamis ni?


Rabu - Result Exam Semester 1 UoSheffield

Esok lepas keluar result lah aku cerita. Hoho

____________________________________


Khamis - Result SPM 2009

Aku nak cerita apa? Aku bukannya ambil SPM pun tahun lepas pun.

Tapi aku masih ingat lagi zaman ambil keputusan dulu. Cuak Cuak Cuak. Waktu dah sampai maktab baru boleh rasa cuak tu datang. Sebelum tu cool aje. Bila tengok orang lain dah lompat-lompat, menangis-nangis, baru kita sedar kita pula akan jadi macam tu lepas ni.

Sepanjang jadi pelajar dari darjah satu sampailah sekarang umur 21 tahun, memang macam macam jenis peperiksaan telah aku gagahi. Secara purata, setahun ada 2 peperiksaan. Jadi 15 tahun belajar sama dengan 30 peperiksaan. Pergh. Banyaknya!!

Itu tak campur peperiksaan mengambil lesen memandu, lesen menerbang, lesen hisap rokok daripada kedua orang tua tercinta dan pelbagai lagi peperiksaan sampingan lain. Dah muak dah aku ambil peperiksaan.

Sedikit tips untuk mengambil result SPM

Seperti yang dikeutarakan di atas, aku boleh dikatakan pakar dalam mengambil keputusan peperiksaan. Jadi, disini aku ingin berkongsi beberapa tips untuk mereka yang bergelar 'orang-yang-nak-amek-result-SPM-beberapa-hari-lagi'.

1. Datang Tepat Pada Masanya
Pastikan kamu datang tepat pada masa keputusan itu akan dikeluarkan. Jangan datang awal sangat sebab ini boleh membuatkan kamu risau dan cemas. Kamu akan banyak memikirkan tentang keputusan itu dan pastinya akan bertambah gementar. So, datang tepat pada masanya.
Jangan datang lambat sangat sebab nanti kawan-kawan kamu semua dah balik rumah. Kalau kamu dapat result bagus, nak berlagak kat siapa? Semua dah balik.

2. Keadaan Tubuh Badan Yang Optimum
Ini adalah perkara pokok semasa ingin mengambil result kamu. Pastikan sebelum ke sekolah, kamu makan dengan secukupnya. Singgah di mamak dahulu jika perlu. Badan yang sihat adalah tunjuang kepada perasaan dan emosi yang stabil.
Tubuh badan yang optimum membolehkan kamu melompat setinggi-tingginya bila result bagus. Dan menangis sepuas-puasnya bila result teruk.

3. Sikap Sahabat
Pastikan kamu duduk bersama rakan-rakan yang berguna dan supportive. Elakkan orang yang suka bangga diri dan berlagak. Lebih manis jika kamu duduk bersama rakan yang lucu. Ini boleh menenangkan hati, jiwa dan fikiran kamu.
Ohh ya! Jangan sombong dengan orang lain. Sembang dengan semua orang yang kamu jumpa. Kan kamu semua dah berzaman tak jumpa.


4. Senjata Terhebat Muslim
Doa adalah senjata kita. Senjata yang amat hebat dan mampu mengubah segala-galanya dengan izin Allah. Jangan lupa baca doa sebelum keluar rumah. Jangan lupa juga sewaktu memandu, makan, masuk masjid dan lain-lain lagi. Tanam dalam hati senjata terhebat ini. InshaAllah, boleh berjaya. Kalau dah usaha, Allah pasti akan membantu kita. Betul tak?

Tapi untuk yang tak berjaya / result teruk, jangan risau. Mungkin ini bukan rezeki kamu lagi. Perlu diingatkan bahawa ini hanyalah ujian Allah di dunia. Belum di akhirat lagi. So, bertenanglah. Be cool. Masih banyak lagi yang boleh dipandang di hadapan kita.

Perjalanan kamu masih jauh. Muda lagi ni. Baru 17 tahun. Muda muda. Memang tak dinafikan. Kalau dah dapat result nanti, bagi tahu aku ye. Nak juga tahu result kawan-kawan bloggers. Kalau ada yang nak berkongsi emosi, jangan la rasa keberatan. Aku pakar psikologi. Hehe...

Dah baca doa? All the best!!!

Aku Anoz

________________________________

So tell me, does the tips works?

34 comments:

mimi mimi said...

ade ke budak spm yg bc prima legenda ni?huu

dorg tgh cuak kot tuu

cik bunbun said...

shayelahh budak spm yg bace belog ini. wuhuuu~!

eh,tepat pada mase tuh pukul bape??

sje je buat entry kasi cuak org ni. huuuuuuuuuuuu :(

Na said...

hohohoo....tips2 yang agk menarik..akan ku cuba ari kamis nie....hahaha...mekasih!!! (^_^)

Diyanah said...

tak sangka amik result pun ada tipsnya..thanks! tgh kecut perut skrg.

Apahaha. said...

membantu kot :)

deqyalalink said...

duduk dgn budak2 gila lg best dari budak yg kaki bangku

iema_z said...

haha!cm kelakar2 sikit..btw thx ouh ats tips2 tu..hehe

Syida Shukor said...

rindu zaman spm . huuu

aNoZ said...

mimi: ada. ramai gak kan? haha

bunbun: hmm.. ntah la. ikot masa die nak kuar la. haha

na: hehe.. gud2, try la cube. hoho

diyanah: laa.. lusa kot. asal kecut perut skang? hehe

apahaha: hehe.. gudluck oke

deqya: btol2. duduk ngn org gila aje. lg bes. hehe

iema: haha.. same2. gudluck tau!

syida: rndu? sama la kite. =((

maisyara Pot! Pot! said...

harap2 berguna. hehehe.. perasaan ku skng mcm tgh tggu hantu tayang muke toyer beliau. seram yooooo!!!

so, nk hilang stress result ni. ku main game smpai lebam! hahaha.. xD

Azrai Ahmad Zamri said...

salam br0..
cepat2 kasi psych0 same ak..
cdey w0o..result spm ak teruk..
kalu tak, tentu da jumpe k0 kat sheffield skrG! ;0 uwawaAaaa...

Anonymous said...

tips x berguna pun noz!

redrum said...

tips yg bgus..
utk budk2 spm cam mai pot2 tu
bagi elakkn penykit ketar lutut :D

ihsan_huhu said...

pastikan anda rapat dgn awek yg bijak dan hot.

kl result die bagus secare otomatiknya die akan jadik sewel, gila dan terlompat2 xsedarkan diri.

kl nasib baik ko akan dipeluk2 oleh awek tuh secare semulajadi.

xsengaje xdose pe wahahaha

zaizax said...

physco dorang anozz, hee

zacharias said...

Seperti kata ihsan, itulah strategi yang diguna oleh budak2 bila menonton world cup bola sepak mahupun ragbi. Pi student bar,dok sebelah awek hot2, sambil menonton perlawanan england vs XXX.

Anoz, hang lupa nak sebut, pi toilet dulu sebelum amek result. nanti hang terberak kat opis, sapa nak tolong clean?

nadhirah said...

hahaha~~
thx 4 da tips.
insyaAllah akan dicuba.ngEe~~

greenrose said...

haha..tips2 anda lg m'watkn tahap kecuakn sy naik mendadak..

NAJ HEBAT said...

aduh.. kau ni mengimbas kenangan lalu la..

result spm dulu nak kluar, naj pergi duduk surau maktb je.. sampai la result dah smpai kat dewan.. baru la kluar surau.. menggigil tgn..
aduh! seram pikir pasal hari tu.

F U N F A B U L O S I T Y said...

wohoooo-satu info yang cukup bermakna-penuh dengan isi2 yang padat dengan petua berguna untuk hari tua-hahaha
jangan ah cakap entry wk sebelum ni mgarut2-takkan semua nak seruiss je-tak best jadiknya nanti..
btw-keep it up! ;D

zuEn_n0ur said...

haha...serrroonnoookkk gylllerrr entrryyy niee...hahhaa..

Cik Mirara said...

salam.
huhuhuuuuuu.
mira suka la tips ni,abg.
haha.
takootttttttt lak result dh nk kuar ESOKKK!
hrap2 sumanya ok.
pray fr me gak k.
thanks ya.

assyuhada said...

adeyh
tmbh cuak la bro...
aperpown tima kaseh sbb bg tips nih...
doakan saye ea...
all da bez gk utk bro yg nk g amek rzlt nnti....

ice juliette said...

pergh..
cuak gak..
padahal twon dpn bru la dpt result spm..
tu pon lw pnjg umo.. huhu

rossoneri said...

bdk2 yang nak ambil result smuanya mungkin xakan bukak blog dah sbb smua entry blog masing2 'result spm' ..asal dorg bukak je blog org lain keluarlah entry ini..hahahaaha... ko ni nak bg depa tertekan ke apa..hahah

Aus MeLankoLik said...

hahaha .
tips2..
spm aku hanyut..
haha .

Hami Asraff said...

Salam singgah. Oh aku paling suka tips terakhir yang ramai orang terlepas pandang sebenarnya. Ramai study bagai nak rak tapi lupa berdoa padaNYA. Tak kurang juga yang abaikan solat. Kekadang mereka diberi kejayaan. Oh terasa kebanggaan di situ. Walhal mereka tak sedar itu adalah bahana dari Allah. Ujian untuk mereka yang jahil. And the conclusion is Teruskan Berdoa Tanpa Berputus Asa Bukan Sahaja Untuk Saat Duka, Tapi Tika Gembira. Wallahu'alam.

rhapsody LiN said...

hehe... bgus2~
mse amek result dlu aku g maktab, amek result tros blah. bslik umah baru lompat2. ahaha~

syahira ariff said...

nanti nak post result laa
wakakakkaa
ta nak ta nak
takoootttttttt
hmmmm,awk dulu bleh braper ekk spm
hebat lorh
study oversea

*hit me back
=]

asfarina fatin redzuan said...

i'm one of the SPM candidates..
thanks for the tips..
sgt bergune:)

tomorrow will be the day,
pray for me:)

AzuanBudakMemandai said...

owh..dah bertahun spm tue haha

aNoZ said...

mai: bgos tol taktik utk ilangkan stress. hehe

roy: haha.. x pe. bnde dah lps nk wat mcm mana?

anonymous: thnx!

redrum: haha.. tu la psl. aduh

ihsan: mak aihh.. x terfikir plak. bijak gila idea. haha

zai: haha.. sian diorg. x baik. hehe

zach: haha... agak2 la. aduh. x pe la. pandai2 la depa pi tandas nnt. hehe

nadhirah: all the best ye!

greenrose: haha.. maaflah. x berniat begitu. hoho

naj: haha.. agak seram la. imbau kenangan silam. aduh

dex: haha.. thnx dex. good2..

zuen: haha.. thnx lah! =))

mirara:inshaAllah. doaku sentiasa disisi mu. hehe

assyue: goodluck ye assyue. doa ni tau!

ice: hahaha.. aduh. cuak x bertempat la die ni. hehe

rossoneri: haha... agak la. sian kat depa kan. x pe la x baca pun. ni utk bdk2 nex year spm. hehe

aus: spm hanyut? haha.. lex bro., dah lps. hehe

hami: yup. tp rasanya ramai yg x terlepas kot. sbb time tgh sibuk n cuak2 ni, mesti ramai ingat Allah. hehe

lin: haha.. klakanya. aduh. patut lompat2 dpn org la. haha

syahira: haha.. post la result. nak tau. =PP

asfarina: okies. all the best ye. inshaAllah oke. hehe

azuan: haha. tu la. imbau kenangan lama...

Norashikin Abdullah said...

takpe2..ekin ske men poll nuffnabg tu..lawak hehe

Cik Yaya said...

nak amik rezup PMR esok.. wuaaa! takot.. ya! +ve,doa banyak2 kan..? :)