Monday, 5 April 2010

Rahsia Kehidupan (tajuk catchy tak?)

Salam.

Aku tak faham kenapa bila sebijik blog dah lama tak update, orang cakap bersawang. Celah mana ada sawang dekat dalam blog? Blog adalah satu laman maya yang tidak mempunyai ruang secara diskrit. Nama pun maya. Kenapa tak cakap blog tersebut semakin usang ke, ketinggalan ke, not up to date ke, kan? Kenapa sawang? Kenapa??? Ah sakit kepala aku memikirkannya!!!

Blog ni banyak sangat benda mengarut. Kena bagi pengisian sikit. Baru lah diberkati Allah. Betul tak?

Ok. Mode Islamic~

______________________________________

Siapa pernah terfikir kenapa kita hidup? Apa tujuan Allah jadikan kita? Sedangkan kita hanya merosakkan bumi dan saling menumpahkan darah. Apa yang hebat sangat manusia ni? Sampai Allah kata darjat manusia lagi tinggi dari malaikat?

Kamu ingat Allah cipta manusia sebab suka-suka aje ke? Sebenarnya Allah ada agenda tersendiri. Dan kita selaku hambaNya perlu menyedari objektif ini. Firman Allah taala dalam surah ad-Dzariayat ayat 56:

Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu. (ad-Dzariyat: 56)

You see the point? Allah ciptakan manusia adalah supaya manusia menjadi abdi kepadaNya. Caranya mudah sesimple A B C lagi. Laksanakan suruhanNya dan tinggalkan laranganNya. Maksudnya, seseorang yang dipandang oleh Allah dengan pangkat “Hamba” adalah mulia di sisiNya. Hamba kepada Allah. Hebat tu!

Selain itu, Allah juga menjadikan manusia sebagai khalifah di bumi. Firman Allah:

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat “Aku hendak menjadikan khalifah di bumi.” … (al-Baqarah: 30)

Jangan main gila beb! Dalam ayat ni, Allah dah bagi manusia suatu kedudukan yang amat tinggi dengan memilih manusia sebagai khalifah. Jawatan ini tidak diterima oleh makhluk lain even malaikat yang sangat-sangat hebat tu. (Post nanti aku bagi tahu kenapa)

Namun jawatan penting ini merupakan amanah dan tanggungjawab yang perlu dipikul bukan sebagai pangkat atau kedudukan yang perlu dibangga-banggakan. Ini tanggung jawab yang sangat berat. Sebab tu lah Imam Ghazali pernah bagi teka teki kat pelajar dia. Benda apa paling berat di dunia? Kamu jawab sendiri ye.

 ______________________________________

Secara rumusan, Allah menciptakan manusia kerana 2 asbab yang utama.
  • Beribadah kepada Allah SWT
  • Menjadi khalifah di bumi
Sila jangan pandang enteng kepada tanggung jawab ni. Kamu rasa kamu dah selesaikan kedua-dua amanah Allah kepada kita? Sebelum tidur, pergi muhasabah diri dahulu.

Aku mendoakan yang terbaik untuk semua orang. Termasuk diri aku sendiri. Semoga sama-sama kita boleh memikul amanah ni. Yang berat sama di pikul. Yang ringan, sama kita jinjing. Okai? Sama-sama lah kita ye. InshaAllah. ^_^


P/S: Penutupan blog buat sementara waktu. Aku nak pergi bercuti. InshaAllah 14 April 2010 kelak baru aku pulang. Ayuh Germany! Aku mari!!!

*CLICK* SUIS DITUTUP

Aku Anoz









15 comments:

widda_me said...

alhamdulillah...
anas dah berubah...


ko berjalan jer ekkkkk..
mana lelaki org puteh kacak utk aku yg ko jnjikan...mana2????

zaizax said...

ya, kita dengar khutbah malam dari anoz..

cet, cakap nape panggil blog bersawang, die pon penah bt entry tajuk BLOG YG BERSAWANG, tanya lagi deyy..

maCy said...

alhmdulillah.. encik anoz versi baik..
~maC xnk pgl ustaz anoz.. sakit sesekali bila ad yg bg nsht je, mst kne pgl ustaz or ustzh.. scara snis plak..cukup2 lah~

zaizax lalink, tahnye anoz ni.. die pn pna wt post tjuk 2..hoho

[z@ck] said...

beli ole2 untuk aku weyh..
=)

ice juliette said...

huhu! xsaba nk tahu kenapa Allah pilih manusia tp bknmalaikat..

lamenye g german.. nk ikot........ >_<

NAJ HEBAT said...

betul tu anoz!!
setuju..

rajin dia bukak tafsir Quran..

Norashikin Abdullah said...

bukan ke tjuk post lepas ade pasal sawang
..haish abg anoz nih
wah..setiap mnusia itu khalifah,kalo tdak pada sesuatu organisasi
cukuplah pimpin diri sndri..
wah jln2 lg..srnoknya dia..

encik tikus said...

insaf aku
nanti belikan aku choki2 german yg halal aw
antar by POS LAJU je okee?
aku tggu ;)

ihsan_huhu said...

kem slm awek2 germany.

cik bunbun said...

hahaha. ingtkan da apdet da balek dri bercuti. rupenye bercuti lagi deiiii T__T pnntian satu pnyeksaan. haha

btw, tengs for da tazkirah;)

joegrimjow said...

inilah hasil usrah msm
hehe

assyuhada said...

salam...
sgt bez bile bace dalil tjawab manusia bile laen2 makhluk tamau terime amanah Allah tu..ok nnti sambung en?
btw,wah!nnti kne cerite la germany pnyer jenjalan~

♥ana centap♥ said...

anoz.
nnti buat la part 2 plak.
bes plak dengar anoz ckp soal agama. =)

jgn lupe cerita psl g german plak eh.
hehehe.

Yatre Hayati said...

huhuhu...tade sawang sebb tade spider kan..

zacharias said...

dah berubah, jadi dah tak berblog