Tuesday, 4 January 2011

Apa Jadah Peribahasa Dot Com?

Salam.


Dah lama tak update blog apatah lagi update dalam Bahasa Melayu. Aku terasa bijak bila buat entry bahasa penjajah. Baru nampak kacak dan berseni.


Zaman sekarang ramai dah tak tahu guna peribahasa. Teringat kisah yang terjadi baru-baru ini.


Bapa: Kamu tau tak apa maksud melukut di tepi gantang? 
Anak: Mane orang tahu! Orang belajar bahasa inggeris je sekarang.
Bapa: Tak kan tak ada langsung belajar bahasa Melayu kat University Manchester tu? Dulu kat sekolah kan dah belajar? Tak ingat ke?
Anak: Mana ada ajar kat sini. Ni universiti mat salleh ni. Belajar dulu dah lupa lah.

Bapa: Adoi. Sekarang kan zaman internet. Semua ada. Kamu cari je kat peribahasa.com. semua peribahasa ada…

Peribahasa.com?? Apa jadah?



***************


Kamu percaya tak, dulu masa aku sekolah dekat Langkawi, hampir sepanjang tingkatan empat, kawan-kawan aku panggil aku CINTA. Serius. Tanya rakan-rakan aku dulu yang dari sekolah sama.

Kacak kan nama CINTA?

Dulu memang aku gila tengok ‘Ada Ada Dengan Cinta’, filem dari Indonesia. Aku tengok sampai cd cerita tu calar dan tak boleh tengok lagi. Sampai kebanyakan dialog dalam filem tu aku hafal. Jadi di sekolah aku selalu ulang-ulang dialog cerita itu. Lagi-lagi kepada gadis-gadis denit. Tu yang terbit nama CINTA tu. Sampai cikgu aku pun panggil aku CINTA.

Tapi lama-lama nama ANOZ tetap lebih dekat dihati peminat-peminat aku. Aku rasa ANOZ lagi kacak dari CINTA. Nama nak CINTA, apa jadah kan?Takut juga orang ingat aku ni lelaki yang tak jelas orientasi jantinanya. Nanti tak pasal-pasal nama aku meniti di bibir persatuan-persatuan gay seluruh Malaysia. Mana aku nak sembunyikan lubang bontot aku?


*****************


Exam dah semakin hampir. Aku dah risau. Aku update sekadar suka-suka coki-coki. Terasa ingin mencari cinta. Ada sesiapa sudi? Selamat malam.


Aku Anoz



5 comments:

ihsan_huhu said...

pergh cinta hahahahah

Ana Johari said...

kahkahkah...entri baru masih lawak lah anoz.bgus2..

p/s:pasni ley pggl cinta la ek? kekek ;p

maiMOONyet said...

nama CINTA? pehhh... nnt aku nk buat dlm versi mat saleh. LOVE! xD






hai LOVE! ^^

muhammadthoriq said...

hahaha...sempat lg tu update blog, lu mmg legend dowh.

Leya said...

Tak boleh blahhh, nama nak CINTAAAA. wakakaka..